Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС завершилась виробнича практика студентів Одеського національного політехнічного університету

24.02.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Для 11 студентів Одеського національного політехнічного університету (ОНПУ), що навчаються за тристоронніми угодами, 21 лютого завершилась виробнича практика на Южно-Українській АЕС. Це було їх перше знайомство з підприємством, куди вони планують працевлаштуватися вже через кілька років. Навички роботи майбутні енергетики отримували у реакторних та турбінних цехах ВП ЮУАЕС.

Цільовою підготовкою кадрів Южно-Українська АЕС займається більше 20 років. Майбутніх спеціалістів навчають за такими напрямками як «Атомна енергетика», «Автоматизоване управління технологічними процесами», «Електричні станції», «Метрологія», «Спеціалізовані комп’ютерні системи» та ін. Студент ОНПУ Андрій Москаленко, що проходить практику у турбінному цеху №2, зазначає: «Особисто я обирав професію свідомо. На Южно-Українській АЕС працюють мої батьки, обидва дідусі, тож вирішив піти родинною стежкою. На відміну від багатьох однокурсників вже зараз можу складати плани на мабутнє, адже тристороння угода «АЕС-ЗВО-Студент» є гарантією працевлаштування на підприємство. В наш час стабільність багато чого вартує». 

Аби гарантовано працевлаштуватися на АЕС після отримання вищої освіти студенту необхідно виконати певні умови. В першу чергу - не пропускати пари, прагнути до знань та тримати відповідний бал за семестр. В управлінні кадрів атомної електростанції уважно слідкують за успішністю майбутніх енергетиків. Кращі отримують стипендію від НАЕК «Енергоатом».

Андрій Столярчук теж кілька років тому проходив практику на АЕС, а потім прийшов сюди на роботу за умовами тристоронньої угоди. У 2017 році випускника профільного виша взяли машиністом-обхідником до турбінного цеху №2. Зараз Андрій Столярчук вже працює інженером-технологом. Молодого спеціаліста регулярно призначають наставником для практикантів. «Пояснити студентам, як працює обладнання, ознайомити з посадовими обов’язками та технічною документацією необхідно, але чи не найважливішим є мотивувати на хороше навчання. Тоді після закінчення вишу на підприємство будуть приходити обізнані та добре підготовлені молоді спеціалісти», - каже Андрій Столярчук.

Протягом минулого року Южно-Українська АЕС прийняла на практику більше 180 студентів, які отримують освіту у профільних навчальних закладах. На не меншу кількість очікують і у 2020-му.