Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській АЕС визначили кращий стенд з культури безпеки

14.02.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українській АЕС проаналізували стан наочної агітації з культури безпеки* в цехах і підрозділах підприємства. За результатами обходу та комплексного оцінювання кращими підрозділами визнано реакторний цех №2 і навчально-тренувальний центр ЮУАЕС.

До складу спеціально створеної комісії увійшли фахівці навчально-тренувального центру, виробничо-технічної служби, відділу підготовки та проведення ремонтів, служби головного технолога. Комісійний обхід  стендів з культури безпеки здійснено в 15 цехах і підрозділах ЮУАЕС.    

«Індивідуальна прихильність  принципам культури безпеки визначається свідомим ставленням працівника до питань безпеки. Завданням керівництва підприємства на всіх рівнях є закріплення та розвиток такої свідомості у персоналу. І якраз за допомоги наочної агітації - це і стенди, і плакати – ця особиста свідомість виховується», - наголошуєначальник відділу психолого-педагогічного забезпечення навчально-тренуваьного центру ВП ЮУАЕС Катерина Черешня.

Комісійну оцінку профільних стендів, проведену 7-11 лютого, було організовано на виконання Програми конкретних дій ВП ЮУАЕС на 2019-2020 рр., спрямованих на становлення та розвиток культури безпеки. Критеріями оцінювання були наявність самостійного стенда чи розділу  комплексного стенда, естетичний стан, наявність матеріалів щодо інструментів попередження помилок персоналу, врахування людського чинника та іншої наочної агітації з культури безпеки.

Заступник начальника виробничо-технічної служби ЮУАЕС Павло Попов зазначає: «Огляд стендів з культури безпеки у нас проводиться один раз на два роки і є обов’язковою складовою комплексу організаційно-технічних заходів з підтримання, становлення та розвитку культури безпеки. Це один з елементів внутрішньої перевірки, або самооцінювання, який передує проведенню чергової перевірки з культури безпеки комісією експлуатуючої організації, що має відбутися в травні нинішнього року».

Крім цехів-переможців комісією визначено підрозділи-призери. Друге місце посів турбінний цех №2, третє розділили хімцех, цех диспетчерського та технологічного управління, а також цех теплових підземних комунікацій. Разом з тим члени комісії розробили коригуючі заходи для покращення стану наочної агітації в підрозділах і визначили строки усунення виявлених зауважень.

На Южно-Українській атомній переконані: лише за умови високого рівня культури безпеки можлива ефективна робота складного обладнання підприємства. Носієм культури безпеки, перш за все, є працівник. Засвоївши та свідомо прийнявши її принципи, розуміючи власну відповідальність за результати своєї діяльності, він сам стає бар’єром безпеки. Роз’яснити, нагадати, допомогти закарбувати це в пам’яті та свідомості кожного, хто працює на атомній станції, – така мета широкої програми сприяння розвитку та становленню культури безпеки,  вагомою частиною якої є наочна агітація.

 

* Культура безпеки - набір правил і особливостей діяльності організацій та окремих осіб, який встановлює, що проблемам безпеки атомної станції як таким, що мають вищий пріоритет, приділяється увага, визначена їх значущістю. Поняття «культура безпеки» вперше з'явилося в 1986 році у процесі аналізу причин і наслідків Чорнобильської аварії, проведеного Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ). Було визнано, що саме її відсутність стала однією з причин трагедії.