Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Третій южно-український – 30 років експлуатації

11.02.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На третьому енергоблоці Южно-Української АЕС 30 років тому, 10 лютого 1990-го, розпочався етап життєвого циклу «експлуатація». 

«За три десятиліття безпечної та надійної роботи наймолодший блок-мільйонник атомної станції згенерував 179 млрд кіловат-годин електричної енергії. Це достойний внесок у розвиток вітчизняної економіки, Миколаївщини та прилеглих до АЕС територій, - зазначає головний інженер Южно-Української атомної станції Микола Феофентов. - Попри те, що блок-ювіляр зводився на майданчику третім, на його долю випало чимало новаторських проєктів, які ми успішно втілили в життя. Переконаний, що третій южно-український ще довго служитиме людям, виробляючи екологічно чисту електроенергію. А ми для цього докладемо максимум зусиль».

До переліку новаторських проєктів, реалізованих на блоці №3 ЮУАЕС, перш за все належить старт програми диверсифікації поставок ядерного палива для атомних станцій України. Згодом він став  першим вітчизняним  атомним блоком з повністю сформованою з паливних касет Westinghouse активною зоною та вперше переведеним у промислову експлуатацію альтернативним паливом. Третій южно-український - піонер серед українських АЕС і в процесі заміни конденсатора на серійному енергоблоці зі швидкохідною турбіною. Гідно справилися тут і з важливим завданням з підготовки до довгострокової експлуатації - вперше з-поміж українських блоків-мільйонників отримали ліцензію на продовження експлуатації до досягнення проєктного терміну.

Кожен атомний блок має свою історію, свої знакові події. Третій южно-український – на них багатий.  Наводимо основні з них.

Листопад 1984 року - розпочалося будівництво другої черги ЮУАЕС.

2 вересня 1989 року - о 10 годині 18 хвилин енергоблок №3 ЮУАЕС виведено на мінімально контрольований рівень потужності.

20 вересня 1989 року - о 19 годині 6 хвилин здійснено його енергетичний пуск.

10 лютого 1990 року - розпочався етап життєвого циклу «експлуатація».

Серпень 2005 року - до активної зони реактора 3-го блока разом з російськими паливними касетами завантажено 6 тепловиділяючих збірок виробництва компанії «Westinghouse» (США). Їх надано в рамках українсько-американського договору про впровадження проєкту кваліфікації ядерного палива для АЕС України. ЮУАЕС стала першою серед вітчизняних атомних станцій, де використовувалось американське ядерне паливо.

Жовтень 2006 року - на запрошення уряду України на енергоблоці №3 ЮУАЕС експерти МАГАТЕ провели місію OSART. Міжнародні фахівці визнали, що експлуатаційна безпека енергоблока №3 ЮУАЕС відповідає міжнародним стандартам.

2008 рік – під час планово-попереджувального ремонту (ППР) проведено заміну турбогенератора (ТГ) третього блока. Обмотку ротора та статора нового ТГ виконано за визнаною в світі технологією французької фірми «Alstom».

30 березня - 9 квітня 2009 року - на запрошення уряду України експерти МАГАТЕ і Європейської комісії провели постмісію OSART на енергоблоці №3 і експертну місію з оцінки експлуатаційної безпеки. Підтверджено відповідність рівня експлуатаційної безпеки міжнародним стандартам.

27 березня 2010 року - до активної зони третього блока встановлено повну перевантажувальну партію - 42 збірки Westinghousе. Стартував другий етап українсько-американського проєкту кваліфікації ядерного палива для України.

Грудень 2014 року - березень 2015 року -  під час ППР на енергоблоці №3 виконано реконструкцію машини, призначеної для перевантаження ядерного палива. У результаті вона стала першою в Україні перевантажувальною машиною серійного ядерного блока, технічні можливості якої передбачають режими роботи з ядерним паливом різних типів і різних виробників.

2 листопада 2016 року - на вузлі свіжого ядерного палива третього енергоблока встановлено кантувач для роботи з новими контейнерами для палива Westinghouse. Станція стала піонером у використанні нових контейнерів TRAVELLER VVER, за допомогою яких тепловиділяючі збірки Westinghouse доставлятимуться на южно-український майданчик.

10 червня 2017 року - завершено контроль корпусу та внутрішньокорпусних пристроїв реактора енергоблока №3. Це одна з обов'язкових процедур, передбачених програмою підготовки блока до довгострокової експлуатації. Отримані результати засвідчили, що реактор перебуває в задовільному стані, неприпустимі несуцільності відсутні. Це означає, що строк служби корпусу реактора може бути продовжений.

Липень 2018 року - енергоблок №3 став першим в Україні, що працює виключно на паливі виробництва компанії «Westinghouse». Під час ППР до його активної зони завантажено 163 паливні збірки модифікованої конструкції (ТВЗ-WR). Таким чином на блоці №3 ЮУАЕС завершився важливий етап робіт з впровадження альтернативного палива  на українських АЕС.

Травень-листопад 2019 року – під час ППР на енергоблоці №3 виконано заміну конденсатора турбіни. Це сприяло підвищенню ефективності роботи енергоблока в цілому і стало одним з важливих кроків на шляху до продовження строку його експлуатації.

Вересень-листопад 2019 року – під час ППР  енергоблока №3 реалізовано унікальну для українських атомних електростанцій роботу з очищення маслосистеми турбіни від внутрішніх відкладень. Це дозволило вирішити проблему якості вогнетривкої рідини в системі змащування турбіни і турбоживильних насосів.

18-22 листопада 2019 року - під егідою ДІЯРУ виконано комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблока №3 до експлуатації в надпроєктний строк. Комісія підтвердила, що технічний стан третього енергоблока дозволяє експлуатувати його в надпроєктний строк за умови, що всі заявлені роботи буде виконано відповідно до графіка.

23 грудня 2019 року - Колегія Держатомрегулювання одноголосно ухвалила рішення затвердити Висновок державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока №3, визнавши обґрунтованою можливість його подальшої безпечної експлуатації та встановивши дату наступної періодичної переоцінки безпеки – 10 лютого 2030 року.

26 грудня 2019 року - Голова ДІЯРУ Григорій Плачков офіційно вручив керівнику НАЕК «Енергоатом» Павлу Павлишину ліцензію на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблока №3 Южно-Української АЕС». ЮУАЕС першою серед вітчизняних атомних електростанцій отримала ліцензію на продовження експлуатації енергоблока з реактором-мільйонником до досягнення проєктного терміну.

28 грудня 2019 року - НАЕК «Енергоатом» отримав дозвіл на промислову експлуатацію палива виробництва компанії Westinghouse на третьому енергоблоці ЮУАЕС. Відповідний документ підписано ДІЯРУ за результатами дослідної експлуатації, яка продемонструвала безпечну, надійну та ефективну роботу палива Westinghouse.