Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській АЕС проходить місія підтримки ВАО АЕС

16.01.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Южно-Українська АЕС стала першою серед атомних станцій України, де ВАО АЕС (Всесвітня асоціація операторів атомних електростанцій) з 13 по 17 січня проводить пілотну місію підтримки за новою темою «Метод фокус-груп у практиці оцінювання культури безпеки, а також аналізу людського та організаційного чинника під час проведення розслідувань причин подій на АЕС». У перебігу п'ятиденної роботи експерти регіонального центру асоціації проводять навчальні дослідження з персоналом ЮУАЕС - учасниками трьох фокус-груп, а за підсумками нададуть звіт з рекомендаціями.

Метод фокус-груп є одним з найпоширеніших у світі якісних методів дослідження внутрішньоорганізаційної культури та застосовується в психології, соціології і інших галузях знань. У діяльності ВАО АЕС для оцінки та самооцінки атомних станцій він застосовується вперше. За словами експерта, директора Обнінського науково-дослідного центру «Прогноз» Едуарда Волкова, «метод ефективно зарекомендував себе з точки зору кількості отримуваної інформації, що дає близько 60-70% фактичного матеріалу для аналізу». Мета методу фокус-груп - оцінка окремих аспектів культури безпеки на підприємстві, які не можуть бути точно досліджені лише із застосуванням широких анкетних опитувань і кількісних методів.

Керівник експертної команди, радник регіонального центру ВАО АЕС Іван Гончаров підкреслює значущість вказаного методу для всіх АЕС, тому асоціація в майбутньому має намір розповсюдити його на всі атомні станції світу. «Збираються три-чотири фокус-групи, що складаються з персоналу підприємства різних рівнів управління, починаючи від низового та закінчуючи вищим, - деталізує він. – Під час роботи вони ставлять питання і отримують інформацію. І метою нашої місії підтримки є навчити групи саме цю інформацію обробляти та використати в подальшій роботі. Усе це треба для того, щоб підвищити рівень культури безпеки атомної станції, а також зрозуміти, чим атомна станція живе, і в який бік їй необхідно розвиватися, які точки росту є і як у подальшому необхідно усувати виявлені недоліки».

Павло Попов, заступник начальника виробничо-технічної служби ВП ЮУАЕС, секретар комітету з культури безпеки - один з фахівців, які навчаються застосовувати метод фокус-груп на практиці. Він сподівається, що атомна станція в майбутньому від застосування цього методу отримає гарні результати: «Цей метод спрямований на пошук проблемних питань в царині культури безпеки. Її оцінку ми проводимо різними методами, в тому числі й через анкетування персоналу. Воно дозволяє виконати оцінку на широкому спектрі персоналу, проте виявити проблемні області таким чином складніше. Для того, аби відійти від стандартизованих відповідей найприйнятніший метод фокус-груп. Він дозволяє вивчати вже виявлену проблемну область».

Фокус-група формується для більш предметного вивчення проблемних областей, виявлених за результатами анкетування персоналу. Її завдання - віднайти корінні причини проблемної області і, відповідно, розробити необхідні коригуючі заходи.