Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Інформація про хід виконання комплексної Програми профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян в м.Южноукраїнську на 2017-2021 роки протягом 2019 року

14.01.2020
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Комплексна програма профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту  конституційних  прав  і  свобод  громадян  в м. Южноукраїнську на       2017-2021 роки (далі – Програма),  затверджена  рішенням  Южноукраїнської  міської  ради від 19 січня 2017 року № 490, внесено зміни та доповнення рішеннями Южноукраїнської міської ради від 25 січня 2018 року № 958, від 05.03.2019 №1360 та від 08.05.2019 №1516.

Програма містить 67 заходів, виконавцями яких є: Южноукраїнське відділення поліції Первомайського відділу поліції ГУНП в Миколаївської області, управління  з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської  міської ради (далі – УНС ВПО), міський  центр зайнятості населення, управління соціального захисту населення, охорони здоров’я та праці Южноукраїнської міської ради, комунальне підприємство «Служба комунального господарства», служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради, управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради, Южноукраїнський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління освіти Южноукраїнської міської ради, управління економічного розвитку Южноукраїнскої міської ради, Державний навчальний заклад «Южноукраїнський професійний ліцей», комунальний заклад «Южноукраїнська міська лікарня» (далі – КЗ ЮМЛ), Южноукраїнське районне відділення Управління поліції охорони в Миколаївській області, відділ в м. Южноукраїнську, управління служби безпеки України в Миколаївській області, фінансове управління Южноукраїнської міської ради, Арбузинський міськрайонний відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області тощо.

Наводимо нижче стан виконання заходів Програми, які мають високу соціальну значущість.

Особовим складом Южноукраїнського відділення поліції Первомайського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області (далі – ЮУВП)  постійно проводиться аналіз стану правопорядку в місті. З урахуванням змін оперативної обстановки, що негативно впливає на стан правопорядку, розробляються плани заходів запобігання злочинності, вносяться відповідні корегування до оперативних планів відділення поліції. Приймається участь співробітників служби дільничних офіцерів поліції в проведенні відпрацювань за різними напрямками службової діяльності.

З метою підвищення ефективності спільних заходів щодо попередження правопорушень та злочинів, підняття іміджу дільничних офіцерів поліції, особовим складом проводяться заходи щодо налагодження взаємодії з трудовими колективами, навчальними закладами, ОСББ тощо.

Співробітниками відділення поліції постійно, під час проведення масових та культурно-розважальних заходів забезпечується охорона громадського порядку. Під час патрулювання у вечірній та нічний час наряди сектору реагування патрульної поліції наближені до патрулювання зазначених місць. Крім того, до патрулювання у вечірній час у вихідні дні, а також під час проведення масових заходів, залучаються члени громадського формування по охороні громадського порядку м. Южноукраїнська, які здійснюють патрулювання спільно із працівниками поліції.

З метою попередження злочинів та правопорушень за місцем проживання осіб, що перебувають на обліку з причин пияцтва, сімейних дебоширів, неповнолітніх «групи ризику» та інших правопорушників проводяться індивідуально-профілактична робота. Крім того, здійснюється перевірки їх за місцем проживання, проводяться бесіди з сусідами та родичами, постійно вносяться корективи до інтегрованої бази даних стосовно підоблікових осіб. Під час проведення оперативно-профілактичних операцій особливо загострюється увага за поведінкою та способом життя вказаних осіб.

Особовим складом Южноукраїнського відділення поліції під час здійснення по квартирних обходів громадян особливу увагу звернено на осіб, визнаних недієздатними, на психічно хворих осіб та інших осіб, які потребують опіки, хворих на алкоголізм та наркоманію, з метою запобігання фактам знущання над ними та незаконного відчуження їх житла.

Постійно вживаються заходи щодо попередження нелегальної міграції та злочинності серед іноземців.

Щоквартально забезпечується  проведення звірок списків осіб, що повернулись з місць позбавлення волі та надається до спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради  інформація про результати звірки списків цих осіб. Забезпечується у встановлений термін постановка на облік осіб, що повернулись з місць позбавлення волі. З метою профілактики та боротьби з туберкульозом вказана категорія осіб, в обов’язковому порядку направляється на обстеження до КЗ ЮМЛ. Старші інспектори відділу взаємодії з правоохоронними органами УНС ВПО постійно проводять профілактично-роз’яснювальну роботу із особами, що умовно-достроково звільнились з місць позбавлення волі, щомісяця відвідують умовно-достроково звільнених осіб за місцем мешкання з метою проведення профілактичної роботи по запобіганню вчинення повторних правопорушень та з’ясування матеріально-побутових умов проживання і спілкування із оточуючими, за потребою та в межах компетенції надають іншу інформаційну та практичну допомога.

Персоналом Арбузинського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області здійснюється систематичний нагляд за поведінкою підоблікових осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та звільнених від відбування покарання з випробуванням. Суб’єкти пробації щоквартально перевіряються на предмет притягнення їх до кримінальної та адміністративної відповідальності, за необхідності здійснюються перевірки за місцем проживання, з метою попередження повторної злочинності із засудженими постійно проводиться індивідуально-профілактична робота, особлива увага приділяється проведенню соціально-виховної роботи, спрямованої на зменшення впливу виявлених криміногенних потреб на поведінку засуджених.

До проведення соціально-виховної та профілактичної роботи залучаються фахівці Южноукраїнського бюро правової допомоги, Южноукраїнського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Южноукраїнської міської філії Миколаївського обласного центру зайнятості. У приміщенні органу пробації регулярно проходять Дні Южноукраїнського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та постійно діє Дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Поряд з цим з метою вирішення нагальних життєвих потреб засуджені за направленням органу пробації звертаються до різних надавачів соціальних послуг. Це допомагає не лише системно працювати над задоволенням криміногенних потреб суб’єктів пробації, але й формує у них уміння та бажання самостійно вирішувати власні проблеми.

Щодо роботи з неповнолітніми суб’єктами пробації персоналом органу пробації з неповнолітніми постійно проводилася профілактична робота, спрямована на недопущення скоєння повторних злочинів та адміністративних правопорушень. Індивідуально-профілактичні бесіди з неповнолітніми суб’єктами пробації проводилися під час кожної зустрічі. З метою виявлення індивідуальних потреб та криміногенних факторів, що можуть впливати на дитину, персоналом органу пробації проводилося відвідування неповнолітніх засуджених за місцем проживання. Під час здійснення заходів до Дня захисту дітей таке відвідування було проведено спільно з працівником Южноукраїнського відділення поліції. З метою забезпечення нормального фізичного та психічного розвитку, профілактики агресивної поведінки, мотивації до позитивних змін особистості, поліпшення соціальних стосунків, з неповнолітнім постійно проводиться соціально-виховна робота відповідно до індивідуального плану роботи із суб’єктом пробації. В цьому напрямку роботи орган пробації співпрацює з Южноукраїнським відділенням поліції, адміністрацією комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Южноукраїнської міської ради», державним навчальним закладом «Южноукраїнський професійний ліцей».

Відповідно до плану спільних дій Арбузинського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» та Южноукраїнського відділення поліції щодо протидії повторної та рецидивної злочинності серед дітей та у рамках первинної профілактичної діяльності персоналом органу пробації та інспектором ювенальної превенції постійно проводилися просвітницькі заходи та лекції з правової підготовки школярів та їхніх батьків.

Протягом 2019р. Арбузинським відділом пробації у повному обсязі здійснювалися заходи щодо сприяння особам, які готуються до звільнення з місць позбавлення волі, у визначенні місця проживання після звільнення, можливості працевлаштування, наданні соціальних послуг, вирішенні інших проблемних питань. У цьому напрямку орган пробації тісно співпрацює з Южноукраїнською міською філією Миколаївського обласного центру зайнятості, Департаментом соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради, Южноукраїнським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Старші інспектори відділу взаємодії з правоохоронними органами УНС ВПО спільно із дільничними офіцерами поліції Южноукраїнського відділення Первомайського відділу ГУ НП в Миколаївській області протягом 2019 року провели 9 профілактичних рейдів, в ході яких спілкувались з мешканцями міста про наявні проблемні питання щодо правопорядку в місті, надавали інформаційні буклети «Як протидіяти домашньому насильству?», роз’яснювали відповідальності за скоєння насилля в родині, інформували про надання допомоги з боку поліції та інших служб міста в разі скоєння насильства відносно особи або членів ії родини.

На офіційному сайті міста Южноукраїнська періодично публікується графік прийому громадян дільничними офіцерами Южноукраїнського відділення поліції, із зазначенням контактних номерів телефонів та номерів «телефонів довіри».

Департаментом соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради серед осіб похилого віку проводиться роз’яснювальна робота щодо шляхів запобігання скоєння відносно них злочинів та правопорушень.

У грудні 2019 року в Южноукраїнському професійному ліцеї проводилась акція до Міжнародного дня боротьби із зловживанням наркотичних речовин «Ми проти наркотиків!», проводились зустрічі із представниками правоохоронних органів, представниками Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Крім того, в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насилля!» проводилась тематична лінійка та ряд заходів, а також проводилась демонстрація відеороликів на правову тематику, перегляд та обговорення кінофільмів правової тематики у навчальних групах.

З метою трудової адаптації та матеріальної підтримки безробітні, у тому числі особи, які звільнилися з місць позбавлення волі, мають можливість прийняти участь в оплачуваних громадських роботах, які пропонуються Южноукраїнським міським центром зайнятості.

Протягом 2019 року Южноукраїнським міським центром зайнятості 3 особи, які були звільнені з місць позбавлення волі, отримали послуги з підбору роботи.

Рішенням  виконавчого  комітету Южноукраїнської міської ради                      від 28.03.2001 № 96 зареєстровано громадське формування по охороні громадського порядку. На теперішній час формування налічує 33 члени, які активно приймають участь у охороні громадського порядку під час спільного патрулювання із поліцією, а також під час проведення масових заходів. Всього протягом 2019 року члени громадського формування здійснили 2087 годин чергування, під час яких здійснювали заходи щодо припинення проявів хуліганства, порушення режиму тиші у нічний час, припиненні вживання спиртних напоїв у громадських місцях, здійснювали охорону громадського порядку під час масових та святкових заходів, під час проведення виборів тощо.

          Крім того, члени громадського формування з охорони правопорядку приймали участь у спільних рейдах із відділом взаємодії з правоохоронними органами управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради та співробітниками Южноукраїнського відділення поліції. Метою проведення спільних рейдів є виявлення неповнолітніх осіб у розважальних та торгівельних закладах у нічний час, виявлення малолітніх осіб у нічний час без нагляду дорослих, порушень правил торгівлі алкогольними напоями у нічний час та виявлення інших порушень громадського порядку. Так, в ході спільного рейду, виявлено факт продажу алкогольних напоїв  у нічний час в торгівельному закладі міста, всупереч вимогам рішення Южноукраїнської міської ради від 31.07.2012 року №653 «Про обмеження та заборону реалізації слабоалкогольних, алкогольних напоїв та пива на території міста Южноукраїнська в нічний час на окремо визначених його територіях», метою якого є обмеження (заборона) обігу алкогольних, слабоалкогольних напоїв у нічний час (з 23.00 год. до 06.00 год.) та у місцях проведення масових громадських заходів.

У 2019 році було виділено кошти в сумі 34550 грн. з місцевого бюджету на для поліпшення діяльності та грошову винагороду громадському формуванню по охороні громадського порядку відповідно до Програми.

З метою профілактичної роботи щодо запобігання бездоглядності та правопорушень серед дітей та підлітків, попередження вчинення злочинів проти них, з метою захисту від шкідливого впливу, збереження їх життя та здоров’я, виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради 22.01.2012 було прийнято рішення № 25 «Про запобігання дитячій бездоглядності та захист життя і здоров’я дітей» ( 22.11.2012 поновлено). Даним рішенням обмежено перебування дітей віком до 16 років, без супроводу дорослих, на вулицях та в розважальних закладах міста після 21 години взимку та 22 години влітку.

На виконання цього рішення службою у справах дітей Южноукраїнської міської ради (далі – ССД) спільно з працівниками правоохоронних органів розроблений графік проведення спільних рейдів, під час яких контролюється перебування дітей на вулицях та  в розважальних закладах міста в нічний час, продаж їм спиртних напоїв, тютюнових виробів.

Однією з основних форм профілактики дитячої бездоглядності, безпритульності та правопорушень є проведення профілактичних рейдів

        За 2019 рік  працівниками служби у справах дітей спільно з працівниками поліції  проводились рейди    «Діти вулиці»,  «Підліток», «Канікули», «Урок» тощо з профілактики правопорушень, бездоглядності,  бродяжництва та жебракування серед дітей. Рейдовими перевірками охоплені ринки міста, вокзал, підвали, горища, звалища, міський пляж, паркова зона, розважальні заклади,  дискотеки та інші місця збору дітей.

         За звітний період проведено 25 рейдів «Діти вулиці», виявлено  39 дітей, які перебували на вулицях, у розважальних закладах міста у нічний час, вживали спиртні напої, тощо. Вилучені діти повернуті в сім’ї. В ході проведення рейдів винесено попередження 25 батькам неповнолітніх.

Працівники служби у справах дітей беруть  участь у проведені профілактичних оглядів серед учнів «групи ризику» та радах профілактики в учбових закладах міста. Також проводяться індивідуальні профілактичні бесіди з дітьми, схильними до скоєння правопорушень, та їх батьками. Розроблений графік проведення групових профілактичних бесід та  лекцій  у навчальних закладах міста з дітьми, схильними до правопорушень, вживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, відповідно до якого працівники служби у справах дітей спільно з співробітниками поліції проводять групові профілактичні бесіди.

На обліку служби у справах дітей перебувають  5 дітей, які зазнали  насилля в сім’ї. Службою у справах дітей ініційовано притягнення до відповідальності осіб, які вчинили насилля над дітьми.  Дітям надана психологічна допомога.

З метою попередження повторної злочинності службою у справах дітей проводиться робота з засудженими до покарання без позбавлення волі. Працівниками служби постійно контролюється їх поведінка та зайнятість, діти відвідуються на дому, проводяться індивідуальні бесіди  щодо попередження вчинення  ними повторних правопорушень та злочинів. Щоліта працівниками служби у справах дітей проводяться обстеження умов проживання вищевказаних дітей з метою з'ясування  їх зайнятості під час канікулярного періоду. Також працівники служби у справах дітей, з метою захисту прав дітей, відповідно до повідомлень Южноукраїнського міського суду, приймають участь в судових засіданнях щодо розгляду кримінальних проваджень за підозрою у скоєнні правопорушень неповнолітніми.

Питання щодо профілактики вчинення повторних злочинів розглядаються  на засіданні координаційної ради з питань соціального захисту,  профілактики правопорушень та бездоглядності серед дітей. Неповнолітніх, які відбули покарання та  звільнилися з місць позбавлення волі в місті немає.

Службою у справах дітей міської ради постійно проводиться робота щодо виявлення неблагополучних сімей. Працівники ССД беруть участь у підготовці матеріалів щодо позбавлення батьківських прав; дітям – сиротам, дітям, що знаходяться під опікою соціальний та правовий захист, надають адресну допомогу. З цією метою службою у справах дітей міської ради забезпечується своєчасне виявлення сімей, в яких не створені умови для  належного виховання, проживання та навчання дітей. На обліку служби  перебуває 27 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. З метою перевірок умов утримання та виховання дітей проводяться щотижневі систематичні обстеження умов проживання, утримання та виховання дітей в неблагополучних сім’ях,  складаються відповідні акти, надається необхідна допомога. Протягом звітного періоду за наслідками обстеження складено 91 акт. За вищевказаний період службою у справах дітей надано 11 подань про притягнення до адміністративної відповідальності батьків за ст. 184 КУпАП за невиконання обов’язків щодо виховання та утримання своїх дітей.

         Питання щодо неналежного виконання батьківських обов’язків по відношенню до дітей розглядаються на засіданні  комісії з питань захисту прав дитини. Протягом звітного періоду розглянуто 44 сім’ї.

         На первинному обліку служби у справах дітей Южноукраїнської міської ради перебуває 77 дітей – сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із них 17 дітей мають житло або частку житла на праві власності, 59 дітей  мають житло на праві користування та 1 дитина, яка виховується у дитячому будинку – інтернаті, не має житла, але після досягнення ними 16 років службою у справах дітей буде підготовлено клопотання щодо постановки його на квартирний облік для отримання позачергового житла. 

З метою організації змістовного дозвілля у загальноосвітніх навчальних закладах організовано роботу гуртків та секцій. Діти із сімей, які опинились у складних життєвих обставинах постійно залучаються до різних форм гурткової роботи та позашкільної освіти. Створено умови щодо безкоштовного відвідування спортивних секцій, басейнів дітьми із пільгових категорій.

У місті функціонують позашкільні навчальні заклади: центр дитячої та юнацької творчості, дитячо-юнацька спортивна школа та станція юних техніків. Навчанням охоплено 2108 вихованців. Всього охоплення дітей гуртковою роботою складає 52%.

Профілактика злочинності серед неповнолітніх, формування здорового образу життя є пріоритетним напрямком роботи управління освіти та соціальних служб міста. Постійно проводяться круглі столи, години спілкування з метою розгляду найбільш актуальних проблем профілактики девіантної поведінки серед учнів. В грудні 2019 року Южноукраїнським відділенням поліції спільно із педагогічними  колективами навчальних закладів міста з метою підвищення рівня правової освіти неповнолітніх проведено «Правничі ігри» серед учнів навчальних закладів. У закладах освіти міста постійно проводяться зустрічі з батьківською громадськістю щодо профілактики негативних проявів у дитячому суспільстві; активно впроваджуються сучасні методи ранньої профілактики наркоманії серед дітей шляхом проведення тренінгів, індивідуальних бесід, годин спілкування, відкритих заходів, флешмобів.

Комунальним підприємством «Служба комунального господарства» за 2019 рік виконані наступні роботи: виконані ремонтні роботи, в тому числі капітальний, поточний та ямковий, на загальній площі 8645,8 м.кв.; встановлено 6 дорожніх знаків та 2 пристрої для обмеження швидкості руху транспортних засобів.

На виконання рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 19.09.2012 №331 «Про уповноваження посадових осіб щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення» обов’язки по складанню протоколів покладені на майстрів з благоустрою територій та майстра з озеленення територій. Відповідальні особи постійно здійснюють обстеження територій на предмет виявлення правопорушень у сфері дотримання Правил благоустрою та утримання зелених насаджень. В ході обстеження ведеться роз’яснювальна робота серед мешканців міста щодо недопущення порушень зазначених Правил.

Інспектором з благоустрою КП СКГ, відповідно до своїх службових обов’язків, за 2019 рік складено 50 попереджень про усунення порушень Правил благоустрою.

Протягом 2019 року не допущено проникнення або розкрадання майна на об’єктах, охороняємих за допомогою технічних засобів сигналізації або постами фізичної охорони Южноукраїнським районним відділенням Управління поліції охорони в Миколаївській області. Проведено обстеження стану технічної укріпленості на 73 особливо важливих об’єктах (банки, банкомати, термінали, кімнати зберігання наркотиків або зброї, ювелірних магазинах, ломбардах, АЗС) та на 52 об’єктах всіх форма власності із складаннями відповідних актів. Прийнято за договорами 2 тривожні  кнопки громадського користування (всього 81).

  На виконання заходів щодо протидії незаконному функціонуванню грального бізнесу на території м. Южноукраїнська протягом 2019 року співробітниками Южноукраїнського відділення Первомайського відділу поліції ГУ НП  в Миколаївській області  на постійній основі вживались заходи по перевірці законного функціонування та протидії незаконному функціонуванню грального бізнесу, під час яких здійснювались перевірки дозвільних документів на право розміщення та функціонування інтерактивних клубів.

Станом на 01.12.2019 року на території м.Южноукраїнська виявлено функціонування 15 гральних закладів.  На теперішній час, на виконання доручення керівництва Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України, діяльність у вказаних закладах припинено. Южноукраїнським відділенням Первомайського відділу ГУНП в Миколаївській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесена інформація стосовно скоєння кримінального правопорушення у цій сфері за ознаками злочинів, передбачених ст. 203-2 КК України «Зайняття гральним бізнесом».

Відповідно до п.5 розділу 11 Програми  передбачено обладнання громадських місць, житлових та адміністративних будівель засобами відеоспостереження, з метою контролю за станом охорони громадського правопорядку в місті Южноукраїнську. На виконання Комплексної Програми профілактики  злочинності  та вдосконалення системи захисту  конституційних  прав і свобод громадян в  м.Южноукраїнську на 2017-2021 роки в місті Южноукраїнську встановлена система відеоспостереження «Безпечне місто», метою якої є підвищення рівня благоустрою міста, покращення роботи щодо забезпечення громадського порядку, профілактики злочинності та боротьби з нею, охорони прав, свобод та законних інтересів громадян міста. 

На теперішній час система відеоспостереження «Безпечне місто» налічує 22 камери, що розташовані в місті Южноукраїнську з урахуванням найбільш напружених транспортних розв’язок та місць скупчення людей. За допомогою високоякісних камер відеоспостереження, встановлених в місцях в’їздів/виїздів з міста, здійснюється фіксація номерних знаків автотранспорту. Камери системи відеоспостереження мають антивандальний корпус, стійкі до атмосферних впливів та мають вбудований ІК-освітлювач, що дає змогу ефективно працювати у нічний час. Завдяки окремій волоконно-оптичної лінії зв’язку, обладнання системи відеоспостереження працює автономно, незалежно від погодних умов та доступу до мережі Інтернет.

Крім того, у тестовому режимі працює модуль розпізнавання номерів транспортних засобів, який встановлений на в’їзді до міста Южноукраїнська.

Встановлена система відеоспостереження має значний економічний та соціальний ефект, діє цілодобово на постійній основі. У черговій частині відділення поліції встановлено обладнання системи відеоспостереження, що надає змогу вибору визначених ділянок локальних об'єктів для своєчасного та швидкого реагування оперативних служб на стан дорожнього руху та правопорядку в місті. Крім того, правоохоронці мають змогу отримувати оперативну інформацію, проводити її моніторинг та зберігати цю інформацію з камер відеоспостереження  як у режимі реального часу, так і за минулий час.

З метою забезпечення ефективної та безперервної роботи системи відеоспостереження та з метою збереження інформації в разі тимчасового відключення електроенергії в приміщенні, де розташований сервер відеоспостереження встановлено резервне електроживлення (дизель-генераторна установка).

Всього у 2019 році придбано обладнання системи відеоспостереження та виконано робіт на загальну суму 1680300,00 грн. На  теперішній час вирішення питання щодо обладнання міста засобами відеоспостереження залишається актуальним.