Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Каскад ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу: річний план виконано на 107%

14.01.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Каскад ГЕС-ГАЕС ВП ЮУАЕС, до складу якого входять Ташлицька ГАЕС і Олександрівська ГЕС, річне планове завдання з виробництва електроенергії виконав на 107,1%.

2019-й для гідроенергетиків Южно-Українського енергокомплексу був нелегким. В історії Каскаду ГЕС-ГАЕС він, перш за все, залишиться як рік складних ремонтів. Тим заслуженішим і почеснішим є той факт, що, попри всі складнощі, тут змогли не просто впоратись із доведеним планом, а й перевиконати його.

«Рік, що минув, став для нас роком випробувань і перевірки на професіоналізм та наполегливість у досягненні поставленої мети, - зазначає головний інженер Каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу Сергій Музиченко. – Першим етапом цієї перевірки виявився ремонт агрегату №2 Ташлицької ГАЕС, за результатами якого ухвалено рішення виконати динамічне балансування ротора гідрогенератора. Не менш складним і затратним у часі та людських зусиллях була заміна системи збудження на першому ташлицькому агрегаті. Робота виконана колосальна. Про її якість говорить те, що гідроагрегат №1 працює за диспетчерським графіком, без жодних зауважень, несучи навантаження в турбінному та генераторному режимах».    

Успішно справився колектив Каскаду і з іншими планованими на 2019 рік ремонтними та профілактичними заходами – виконано антикорозійне покриття кранового господарства, капітальний ремонт блочного трансформатора (проводився вперше), ремонт гідротехнічних споруд ГАЕС, а також поточний та капітальний ремонти гідроагрегатів №1 і №2 Олександрівської ГЕС. Будь-яких порушень встановлених графіків та  якості робіт не допущено.

Єдиним відхиленням стали строки проведення післяремонтних випробувань на Олександрівській ГЕС. Через низькі витрати води в р. Південний Буг їх доводилося проводити поетапно. «Та навіть за таких умов загальна водність річки в 2019 році була менш критичною, ніж у попередні роки. Саме ця обставина, а також той факт, що певний період гідроагрегати Ташлицької ГАЕС експериментально працювали не один, а два цикли на добу, тобто, за командою диспетчерів відокремленого підрозділу НАЕК «Енергоатом-Трейдинг» та погодження Південної енергосистеми, двічі на добу вмикалися в режимі генератора та двічі - в режимі насоса, дозволили нам справитись з виробничим завданням року», - пояснює Сергій Музиченко.

За підсумками 2019 року Каскадом ГЕС-ГАЕС ВП ЮУАЕС вироблено 225,7 млн кВт·годелектроенергії. З них Ташлицька гідроакумулююча електростанція генерувала 194,6 млн кВт·год (103,3% річного плану), Олександрівська гідроелектростанція - 31,1 млн кВт·год(139,6% річного плану). Загальне перевиконання плану по Каскаду склало 7,1%.