Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Контроль за призначеними субсидіями та всіма видами державних соціальних допомог

02.12.2019
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Згідно діючого законодавства департаментом соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради здійснюється контроль за цільовим використанням коштів за призначеними житловими субсидіями, та всіма видами державних соціальних допомог, а саме: здійснюється перевірка наданих громадянами доходів та відомостей про майновий стан для призначення усіх видів державної допомоги та субсидії через державну фіскальну службу України, державний реєстр речових прав на нерухоме майно, МРЕО про наявність транспортних засобів і т.д.

Громадяни звертаючись за державними допомогами та субсидією несуть відповідальність за подані ними відомості про доходи та майно, що вплинули або могли вплинути на право призначення державних допомог та субсидії і їх розмір.

Під час здійснення порівняльного аналізу між задекларованою громадянами інформацією про доходи і майновий стан та відомостями отриманими від вищезазначених служб, було виявлено не задекларовані громадянами  відомості, з них найбільш поширені це: наявність у громадян земельних паїв, ділянок які перебувають в оренді, тобто за які громадяни отримують дохід, не задекларовані відомості про заробітну плату, аліменти, стипендії, доходи від цивільно-правових угод, доходи само зайнятих осіб, купля-продаж рухомого та нерухомого майна та інше.

Виявлення даних, про не задекларовані громадянами відомості згідно діючого законодавства призводить до: у деяких випадках припинення, перерахунку за попередній період раніше призначених видів допомог та субсидії,  тобто період за який громадянин отримував субсидію чи допомогу без урахування не задекларованого доходу, по дату припинення/перерахунку субсидії чи допомоги. Після проведеного перерахунку розміри надміру нарахованих коштів, на які особа не мала права підлягають поверненню. Громадянам надсилається повідомлення про припинення виплати державних допомог або субсидії, причину припинення, розмір та терміни повернення надміру перерахованих (виплачених) сум субсидії чи допомоги, які підлягають до повернення в держаний бюджет України.

У разі відмови від добровільного повернення коштів у зазначений термін департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради згідно діючого законодавства має право звернутись з позовом до суду. При цьому у разі рішення суду на користь департаменту, судові витрати окрім основної заборгованості будуть сплачені за рахунок громадян.

У разі врахування надміру виплачених коштів при виплаті державних допомог у наступні періоди департамент згідно діючого законодавства може провадити щомісячні відрахування на підставі своїх рішень у розмірі не більш як 20% суми, що підлягає виплаті.

Розміри надміру перерахованих (виплачених) сум субсидії або державних допомог виявлених департаментом соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради складають від 1.00 грн. до 25000.00 тис.грн. Все залежить від розміру не задекларованого доходу та періоду отримання державних допомог та субсидії.

Протягом 2019 року департаментом було виявлено 65 осіб, які порушили діюче законодавство та не задекларували свої доходи та членів родини на загальну суму 73 950,82 грн.тис. грн., з яких на сьогоднішній час повернуто 40 %.  

На даний час продовжується робота по контролю за цільовим використанням коштів.

Шановні громадяни, звертаючись до департаменту соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради за призначенням усіх видів державних допомог та субсидією, зазначайте у повному обсязі відомості про Ваші дохід та майновий стан  і доходи членів родини, а також про всі зміни які відбуваються у Вас та членів родини під час отримання державних допомог та субсидії, з метою запобігання повернення Вами назад до державного бюджету надміру виплачених коштів.