Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Керівники вищої ланки ВП ЮУАЕС пройшли навчання з протидії корупції

19.11.2019
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

У ВП ЮУАЕС 14 листопада пройшов тренінг з питань з протидії корупції для керівників вищої ланки. Семінар проводила компанія Bureau Veritas Ukraine в рамках впровадження у відокремлених підрозділах ДП «НАЕК «Енергоатом» міжнародного стандарту ISO 37001:2016 «Системи менеджменту щодо протидії корупції» на виконання рекомендацій Всеукраїнської Мережі Доброчесності та Комплаєнсу (UNIC). Після завершення тренінгу всі учасники отримали сертифікати міжнародного зразка.

Міжнародна компанія Bureau Veritas Ukraine має понад 190-річну історію. Вона є світовим лідером з надання послуг тестування, інспекції та сертифікації. Її 75 тисяч експертів працюють по всьому світу.

Під час навчання керівники цехів і підрозділів Южно-Українського енергокомплексу ознайомилися з цілями та вимогами стандарту ISO 37001:2016, вивчили заходи з запобігання та виявлення випадків корупції, розглянули приклади впровадження вимог стандарту для виконання сертифікаційних умов.

«Цей міжнародний стандарт був розроблений і ухвалений для протидії корупції у всьому світі. В Україні його впроваджено кілька років тому. Попри те, що наша країна пройшла вже низку сертифікацій за цим стандартом, ми перебуваємо на самому початку шляху, - зазначає ведучий тренінгу, керівник департаменту навчання Bureau Veritas Ukraine Іван Соколов. - Основна ідея стандарту ISO 37001 полягає в умінні ідентифікувати та оцінювати ризики, пов'язані з корупцією. За підсумками семінару вище керівництво атомної станції отримало навички оцінювання корупційних ризиків, розробки заходів і подальшого повторного аналізу для з’ясування, наскільки ці риски зведені до прийнятного для підприємства мінімуму. Вважаю, що для такої організації як Южно-Українська атомна станція та для Енергоатома в цілому набуті знання в цьому напрямку мають суттєве значення в роботі з протидії корупції».

Протягом 2019 року експерти Bureau Veritas Ukraine проводили аналогічні тренінги на базі дирекції Енергоатома. За їх підсумками сертифікати отримали генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко та персонал відділу з запобігання і протидії корупції Южно-Української атомної станції.

Впровадження міжнародного стандарту ISO 37001:2016 є однією з масштабних і важливих ланок роботи Компанії з запобігання та протидії корупції. Роботу розпочато в 2018 році, реалізовуватиметься вона протягом 2019-2022 років. Фахівці підкреслюють, що запорукою ефективної інтеграції Антикорупційної системи менеджменту в загальну систему менеджменту підприємства є підтримка антикорупційної політики Енергоатома та особистий внесок кожного його працівника в результативність зазначеної системи, що потребує додаткових знань і навичок. Крім того, ключову роль у процесі впровадження в Компанії стандарту ISO 37001 відведено керівництву підприємства, яке, відповідно до вказаного стандарту, має демонструвати лідерство та зобов’язання щодо системи менеджменту щодо протидії корупції. У переліку основних завдань з цього напрямку є забезпечення впровадження політики Компанії щодо протидії корупції, надання пропозицій щодо її перегляду для належного реагування на корупційні ризики в діяльності Енергоатома, спрямування працівників підприємства на підтримку антикорупційної політики Компанії, внесення особистого внеску в результативність системи протидії корупції та ін.

Таким чином, навчання за курсом з запобігання та протидії корупції є важливим антикорупційним заходом у діяльності Компанії. Це позитивним чином впливає на формування правильного розуміння всіма працівниками Енергоатома вимог антикорупційного законодавства та сприяє кращому усвідомленню ними необхідності його дотримання. І як наслідок ‒ відсутність правопорушень з боку працівників Закону України «Про запобігання корупції» та надійна репутація ДП «НАЕК «Енергоатом».