Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

8 листопада відбулося планове засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій при виконавчому комітеті міської ради

14.11.2019
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

08.11.2019 у залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради відбулося планове засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій при виконавчому комітеті міської ради (далі – Комісії) з порядком денним:

1. Про проведення попереджувальних заходів на адміністративній території міста Южноукраїнська у період епідемічного сезону грипу та ГРВІ 2019-2020 років, проведення додаткової посиленої імунізації населення міста проти кору, дифтерії та інших небезпечних хвороб (згідно з планом роботи на 2019 рік).

По місту Южноукраїнську епідемічний сезон 2018-19 років характеризувався довго-тривалістю та низькими показниками захворюваності. Епідемічне неблагополуччя з ГРВІ та грипу  почалося з 24.12.2018 та завершилось 23.02.2019, що склало 10 тижнів при середньому багаторічному показнику - 6 тижнів.  Максимальні показники реєструвались у останні 2 тижня 2018 року, надалі практично відповідали багаторічним показникам для нашого міста. 

За епідемічний сезон 2018-19 року в місті  ГРВІ та грипом перехворіло всього 3423 чоловіка (8,3% населення). Грипом перехворіло 92 чоловіка, що склало 2,7% от суми захворюваності. Захворюваність ГРВІ та грипом за групами населення в період епідсезону 2018-2019 років: дорослі - 1558 (4,6% дорослого населення); діти - 1865 (25,8%  дитячого населення); школярі - 988 (24,0% школярів); організовані діти - 731 (40,9%  організованого дитинства).     

На сьогодні епідемічна ситуація у місті відповідає багаторічним показникам. З жовтня некомерційне комунальне підприємство «Южноукраїнський центр первинної медико-санітарної допомоги» розпочата кампанія щодо проведення щеплень населенню міста, у т.ч. медичним працівникам. 

Рішенням Комісії рекомендовано засобам масової інформації міста та ВП «Южно-Українська АЕС» забезпечити публікацію матеріалів стосовно профілактики ГРВІ та грипу (у т.ч. про щеплення) та розміщення їх на сайтах.

2. Про хід виконання заходів техногенної та пожежної безпеки об’єктів міста Южноукраїнська у весняно-літній період 2019 року та затвердження заходів на осінньо-зимовий період 2019-2020 років (згідно з планом роботи на 2019 рік).

В цілому робота керівників об'єктів, підприємств, установ та організацій, незалежно від їх форм власності та відомчого підпорядкування у весняно-літній період 2019 року, відповідно законодавчим і нормативним документам України, була направлена на забезпечення належної техногенної та пожежної безпеки об'єктів міста, запобіганню виникнення надзвичайних ситуацій та подій.

Рішенням Комісії затверджено Комплексний план щодо підготовки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, служб цивільного захисту та об’єктів життєзабезпечення міста Южноукраїнська до безперебійної роботи в складних погодних умовах осінньо-зимового періоду 2019-2020 років.

Одночасно керівникам підприємств, установ та організацій міста, суб’єктів господарювання (незалежно від їх форми власності та відомчого підпорядкування) доручено розробити перспективні та робочі плани-графіки усунення недоліків, виявлених у ході перевірок контролюючими органами ГУ ДСНС у Миколаївській області та оформлених відповідними приписами, включаючи питання впровадження автоматизованих систем раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення, пожежної сигналізації на об’єктах з масовим постійним або тимчасовим перебуванням людей, особливо дітей.

3. Про готовність служб міської ланки ТП ЄДС ЦЗ до дій, спрямованих на локалізацію та ліквідацію можливих наслідків аварій на об'єктах та системах життєзабезпечення міста, посилення техногенної та пожежної безпеки на території міста в осінньо-зимовий період 2019-2020 роки (згідно з планом роботи на 2019 рік).

За результатами комплексної перевірки та оцінки діяльності Южноукраїнської міської ради  щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту, проведеної у період з 25 по 27 вересня 2019 року, здійснюється коригування нормативної та розпорядчої документації Штабу та об’єктових і територіального формувань цивільного захисту міста.

Планами передбачено регламент дій сил та засобів при ліквідації наслідків снігопадів, ожеледиці, інших негативних природних явищ на дорогах та вулицях міста Южноукраїнська, оперативну схему утримання доріг та вулиць міста на випадок снігопадів, ожеледі та інших негативних природних явищ.

Рішенням Комісії доручено комунальним підприємствам міста у взаємодії з ВП «Южно-Українська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» та філією «Южноукраїнська ДЕД» державного підприємства «Миколаївоблавтодор» організувати роботу із забезпечення безперешкодного проїзду на ділянках, суміжних з вулично-шляховою мережею міста,  у тому числі до об’єктів АЕС за межами адміністративної території міста.

У першій декаді листопада 2019 року УНС ВПО та Южноукраїнським міським сектором Головного управління ДСНС у Миколаївській області здійснено проведення спільних комісійних перевірок щодо підготовки та готовності служб цивільного захисту КП ТВКГ, КП СКГ та КП ЖЕО до дій в складних погодних умовах осінь-зимового періоду 2019/2020 років. Перевірки оформлені відповідними актами.

На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 27.09.2018 №414-р проведено оцінку адміністративної території міста, об’єктів системи життєзабезпечення населення міста, сил та засобів, які будуть задіяні під час реагування на надзвичайні ситуації у зимовий період 2019/2020 років.

Також оперативно оприлюднюється інформація про штормові попередження та можливі наслідки при різкому погіршенні погодних умов.

4.1. Про підсумки виконання попередніх рішень Комісії щодо підготовки житлово-комунального господарства міста до опалювального сезону 2019-2020 років (згідно рішення Комісії від 02.10.2019 - протокол №10).

20.06.2019 року виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради прийнято рішення № 148 «Про підготовку житлового фонду, об’єктів соціальної сфери та об’єктів тепло-, водопостачання та водовідведення до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років», яким затверджено заходи з підготовки житлового фонду, об’єктів соціальної сфери та об’єктів тепло-, водопостачання та водовідведення до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років.

Із 72 пунктів включених в заходи з підготовки житлового фонду, об’єктів соціальної сфери та об’єктів тепло-, водопостачання та водовідведення до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років на 100% виконано 68 пунктів. Роботи, заплановані по об’єктам КП ЖЕО та КП СКГ, виконані всі на 100,0%.

КП ТВКГ своєчасно проведені підготовчі, ремонтні та пусконалагоджувальні роботи на об’єктах 10-и ТРП міста, у т.ч. ТРП-2. Роботи по ремонту обладнання ТРП-ліцей будуть завершені у першій половині листопада після поставки всіх необхідних матеріалів.

Роботи по 2 пунктам - щодо поточного ремонту теплових та водопровідних мереж розпочнуться найближчим часом після поставки труб при сприятливих погодних умовах.

Відповідно 1 пункт по КЗ ЮМЛ (поточний ремонт покрівель господарського корпусу) та 1 пункт по ССД (поточний ремонт інженерних мереж теплопостачання) не виконані через відсутність їх фінансування.

Згідно рішення виконавчого комітету від 08.10.2019 №255 подано тепло до закладів освіти та об’єктів соціальної сфери з 08 жовтня 2019 року.

Відповідно до розпорядження міського голови від 24.10.2019 №204-р розпочато подачу тепла до житлового фонду міста з 24 жовтня 2019 року.

4.2. Про підсумки комплексної перевірки та оцінки діяльності Южно-української міської ради щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань техногенної, пожежної безпеки та цивільного захисту та забезпечення виконання Плану заходів з усунення недоліків, виявлених у ході перевірки (згідно розпорядження голови Миколаївської обласної державної адміністрації від 05.02.2019 №29-р).

Відповідно до вимог ст. 65 Кодексу цивільного захисту України, «Інструкції з організації перевірок діяльності міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту», затвердженої наказом МВС України від 06.02.2017 № 92, зареєстрованого в Мін’юсті України 01.03.2017 за № 276/30144, Плану основних заходів цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Миколаївської області на 2019 рік у період з 25 по 27 вересня 2019 року проведено контрольну перевірку та оцінку діяльності Южноукраїнської міської ради щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту.

Результати перевірки оформлені відповідним актом, на основі відомості виявлених зауважень (порушень) розроблено, погоджено та 21.10.2019 затверджено міським головою План усунення недоліків, виявлених у ході контрольної перевірки ГУ ДСНС України у Миколаївській області міста Южноукраїнська щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань цивільного захисту, техногенної і пожежної безпеки 25-27 вересня 2019 року.

Стан виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту Южноукраїнською міською радою оцінюється задовільно.

4.3. Про підсумки проведення у період 25-27 вересня 2019 року багатоступеневого командно-штабного навчання регіонального рівня з органами управління та силами цивільного захисту Южноукраїнської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Миколаївської області (згідно доручення голови Миколаївської обласної державної адміністрації від 16.10.2019 №4999/0/05-60/3-19).

На виконання постанов Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 443 «Про затвердження Порядку підготовки до дій за призначенням органів управління та сил цивільного захисту» та від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях» та Плану основних заходів цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Миколаївської області на 2019 рік, затвердженого розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адміністрації від 05 лютого 2019 року № 29-р, 25-27 вересня поточного року на базі м. Южноукраїнська проведено багатоступеневе командно-штабне навчання (далі - навчання) за темою: «Дії органів управління та сил цивільного захисту Южноукраїнської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Миколаївської області з ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру».

Основною метою проведеного навчання стало встановлення актуальності та можливості практичного використання розробленої розпорядчої, плануючої та оперативно-технічної документації під час реагування на надзвичайні ситуації та ліквідації їх наслідків, визначення рівня реалізації рішень, прийнятих місцевою комісією з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (далі – комісія з питань ТЕБ і НС), комісією з питань евакуації, штабом з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, а також готовності до дій за призначенням територіальних спеціалізованих служб місцевого рівня, територіального формування цивільного захисту міського підпорядкування.

У період підготовки до навчання органами управління міської ланки проведено огляд готовності підпорядкованих сил цивільного захисту, які залучались протягом навчання. Відповідно до організаційних та навчально-методичних документів відпрацьовані теоретичні та практичні ввідні, кожна з яких передбачала нарощування та ускладнення навчальної обстановки, а також відповідала притаманним місту природним та техногенним загрозам.

За результатами проведення багатоступеневого командно-штабного навчання членами штабу керівництва проведено загальний розбір дій задіяних органів управління, сил цивільного захисту міської ланки та документального супроводження запропонованих ввідних практичного та теоретичного характеру. Відповідно до проведеного аналізу та згідно з вимогами наказу ДСНС України від 29.01.2014 № 44 (у редакції наказу ДСНС України від 18.05.2017 № 273) «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо підготовки та проведення командно-штабних навчань органів управління цивільного захисту» рівень підготовки органів управління та сил цивільного захисту Южноукраїнської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Миколаївської області до дій за призначенням в умовах загрози і виникнення надзвичайних ситуацій оцінено як «задовільний».