Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

ГОСТРІ РЕСПІРАТОРНІ ІНФЕКЦІЇ (грип)

13.11.2019
НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Що таке гострі респіраторні інфекції?

Гостра респіраторна інфекція визначається як будь-яка інфекційна хвороба верхніх або нижніх дихальних шляхів. Інфекції верхніх дихальних шляхів включають в себе гострий риніт (запалення носа, нежить), гострий риносинусит (запалення носа та приносових пазух), гострий середній отит (запалення середнього вуха), фарингіт/тонзиліт (запалення глотки та глоткових мигдаликів), ларингіт (запалення гортані). Інфекції нижніх дихальних шляхів включають гострий трахеїт (запалення трахеї), гострий бронхіт (запалення бронхів),

Шлях передачі респіраторних інфекцій

Гострі респіраторні інфекції поширюються в громаді повітряно-краплинним шляхом - хвора людина поширює в оточуюче середовище аерозоль (дуже дрібні крапельки слизу, котрі містять збудників хвороби) під час чхання та кашлю. Даний аерозоль розповсюджується на відстань кількох метрів від хворої людини та здатен певний час перебувати в повітрі закритих приміщень. Ситуація погіршується при підвищеній вологості повітря.

Профілактика

В сезон поширення гострих респіраторних інфекцій, в томи числі грипу, в громаді з метою запобігання інфікуванню рекомендується дотримуватися наступного:

  1. Повноцінно харчуватися.
  2. Достатньо спати вночі.
  3. Провітрювати приміщення кожні 2-3 години.
  4. Мити руки із милом після громадського транспорту, відвідування громадських місць,
  5. Уникати місць скупчення людей.
  6. Не займайтеся самолікуванням. Дотримуйтеся рекомендацій Вашого сімейного лікаря.
  7. При пряв і перших симптомів захворювання (загальна слабкість, головний біль, біль у вусі, біль в горлі, нежить, кашель, підвищена температура тіла) звертатися до Вашого сімейного лікаря.
  8. В ситуації, коли в Вашому оточенні з'являється хворий на гостру респіраторну інфекцію, займайте активну позицію - робіть зауваження людині, яка кашляє чи чхає і не прикривається хусткою.
  9. Завчасно робіть профілактичні щеплення проти грипу. Це створить імунний захист Вашого організму від найтяжчої гострої респіраторної інфекції - грипу. Докладну інформацію щодо щеплень можете отримати у Вашого сімейного лікаря.

По матеріалам МОЗ України