Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На енергоблоці №3 Южно-Української АЕС розпочався другий етап очищення маслосистеми турбіни

05.11.2019
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На енергоблоці №3 ЮУАЕС під час планово-попереджувального ремонту (ППР) реалізується унікальна для українських атомних електростанцій робота - очищення маслосистеми турбіни. Фахівці польської компанії Ecol Sp/z.o.o, яка виконує цю роботу, 30 жовтня приступили до другого етапу процесу – турбулентного відмивання системи мастилом.

Ця операція дозволить южноукраїнським атомникам вирішити проблему якості вогнетривкої рідини в системі змащування турбіни і турбоживильних насосів. Робота передбачає ліквідацію порожнинних відкладень, що  призводили до прискореної деградації мастильних матеріалів, зокрема зміни показника кислотного числа. Технологію розробила і запатентувала компанія  Ecol Sp/z.o.o (Польща).

Більше місяця знадобилось польським колегам для гідродинамічного очищення обладнання. Струменем води під ультрависоким тиском зняли відкладення, які утворились на внутрішній частині трубопроводів, маслобаків, дренажних баків, маслоохолоджувачів за тридцять років експлуатації енергоблока. Опісля систему осушили та за допомогою відеоендоскопа перевірили якість робіт. Це був перший етап, він  тривав з 20 вересня до 26 жовтня. Згодом елементи маслосистеми поєднали між собою гумовими перемичками з фільтрами і розпочався наступний етап – турбулентне відмивання системи мастилом.

«Цей етап охоплює все обладнання маслосистеми за винятком 14 підшипників турбіни і 8 підшипників турбоживильних насосів А і Б, - пояснює начальник зміни турбінного цеху №2 ЮУАЕС Ігор Абабков. – Турбулентне відмивання передбачає повне  заповнення баків, трубопроводів підведення і зливу мастилом та прокачування його з високою швидкістю. Таким чином відбувається доочищення тих зон, які не були охоплені гідродинамічним методом. Повний об’єм маслосистеми становить 110 тон, для відмивання використовується 70 тон. За технологією в процесі турбулентного очищення це мастило фільтрується і залишається у маслосистемі для подальшого використання. Потім систему повністю збирають, доливають мастило і вона готова до роботи. Про якість очищення судять за результатами хімічних аналізів.

 Все обладнання компанія Ecol Sp/z.o.o привезла з собою: насоси, фільтри, трубопроводи та комплектуючі для їх підключення, і навіть експрес-лабораторію. Польські фахівці працюють автономно. ЮУАЕС забезпечує подачу електроенергії та води. Звісно, ми надали і мастило. Персонал турбінного цеху, в свою чергу, виконує нагляд за роботами на підпорядкованому обладнанні. Жодних нарікань на роботу польських колег у нас немає».

На другий етап графіком відведено 6-8 діб, та вже зараз є передумови виконати роботу швидше. Ця позитивна динаміка, скоріш за все, позначиться і на остаточній даті. Здати систему в експлуатацію планується 10 листопада.