Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Як уберегти себе й близьких від грипу

29.10.2019
Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

За повідомленням Центру грипу та ГРВІ протягом другого тижня  жовтня 2019 року на Україні на грип та ГРВІ захворіло 155 718 людей, 68,9% з яких — діти віком до 17 років.

За даними Гідрометцентру у жовтні буде зниження середньої температури з переходом через позначку +8. Також можливі заморозки і дощі. Погіршення погодних умов і відсутність опалення в першій половині жовтня можуть призводити до частих випадків захворювань на грип, застуду та ГРВІ.

Як розпізнати захворювання і вберегтися від нього???

Грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

Симптоми грипу

  • висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів;
  • лихоманка;
  • головний біль;
  • ломота у м’язах і суглобах;
  • загальна слабкість;
  • втрата апетиту, можливо, нудота;
  • кашель, що може тривати більше двох тижнів;
  • нежить.

Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Не займайтесь самолікування – звертайтеся до лікаря.

Профілактика грипу

Щорічне щеплення від грипу — це найкращий спосіб зменшити ризик захворіти на грип, а також зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. МОЗ та Центр громадського здоров’я нагадують, що найкраща профілактика грипу – це щорічна вакцинація. Вакцина здатна захистити від усіх діючих штамів грипу. Краще за все отримати щеплення напередодні сезону високої захворюваності – у вересні-жовтні. Ті, хто не встиг цього зробити, можуть отримувати щеплення протягом усього сезону. Після введення вакцини, імунітет виробляється через 7-14 днів і зберігається протягом усього сезону. Вакцинацію дітей від грипу поки не включено до рекомендованого календаря щеплень, але за показаннями – дитячий вік входить в одну з “груп ризику”, тому всі охочі батьки можуть звертатися до лікаря з проханням надати їм можливість вакцинувати дитину.

Як повідомляв Центр громадського здоров’я, для профілактики грипу в Україну вже доставлено 100 тис. доз вакцин з Франції та Кореї. До 1 жовтня вони повинні пройти обов’язкову перевірку лише після цього зможуть надійти у продаж. Щеплення можна отримати в комунальних установах охорони здоров’я, які надають первинну допомогу, а при небажанні пацієнта співпрацювати з державними установами – він завжди може звернутися за допомогою у приватні клініки.  Детальну інформацію про кожну вакцину можна отримати на сайті Держреєстру лікарських засобів України.

Для профілактики розповсюдження грипу варто виконувати прості рекомендації:

  1. “Захворів – сиди вдома”. Лікарі рекомендують: відчувши симптоми грипу, краще взяти лікарняний і залишитися вдома на кілька днів, щоб не поширювати захворювання далі.
  2. Уникати тривалого спілкування з хворими на грип та ГРВІ, якщо захворіли самі, – тримати дистанцію з іншими людьми.
  3. Прикривати ніс і рот серветкою при чханні і кашлі.
  4. Частіше мити руки. Якщо поруч немає раковини і мила, можна використовувати спреї на спиртовій основі.
  5. Намагатися не торкатися обличчя. На руках збирається велика кількість мікробів, тому потрібно як можна рідше торкатися ними носа, рота, очей.
  6. Провітрювати приміщення, підтримувати чистоту житла, робочого місця.
  7. Збалансоване харчуванняздоровий сон, уникнення стресу – все це зміцнить організм і дасть йому сили протистояти вірусам.