Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Чому вірус грипу вважається сильнішим та більш небезпечним, ніж ГРВІ?

16.10.2019
НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Чому вірус грипу вважається сильнішим та більш небезпечним, ніж ГРВІ?

Різниця між грипом та ГРВІ (гострою респіраторною вірусною інфекцією) насамперед полягає у тому, що збудниками грипу є різні штами вірусу (варіанти одного виду вірусу, що відрізняються за рядом властивостей), а збудниками ГРВІ є понад 200 вірусів, які часто не пов'язані генетично та належать до різних груп захворювань.

Основна різниця у симптомах грипу і ГРВІ полягає у тому, що грип розпочинається раптово і гостро, а впродовж періоду хвороби різко виражені ломота в тілі, озноб, головний біль і біль у м’язах, а ГРВІ – зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям «розбитості» та загального нездужання. 

Грип небезпечний своїми ускладненнями. В перші два дні з моменту виникнення захворювання може виникнути важка вірусна пневмонія, яка є причиною високої смертності пацієнтів. 

На 4-5 день приєднуються бактеріальні ускладнення, такі як запалення вуха, синусити (гайморит, фронтит, етмоідит), бактеріальна пневмонія, бронхіти, менінгіт, енцефаліт, ниркова недостатність, міокардит (запалення серцевого м’язу). 

Особливо небезпечний грип, для маленьких діток та літніх людей, вагітних та годуючих жінок, тих, хто має хронічні захворювання (цукровий діабет, бронхіальна астма, хозл, ішемічна хвороба серця…)

Найкраща профілактика – це вакцинація! 

Цього року українцям вже доступні дві вакцини проти грипу: «Джусі Флю» (Південна Корея) та «Ваксігрип Тетра» (Франція). Обидві якісні та безпечні.

Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

За більш детальною інформацією зверніться до свого сімейного лікаря. 

 

10 правил, як менше хворіти в сезон простуд:

✅ менше людей – менше вірусів! Старайтесь уникати людних місць. 

✅ концентрація вірусів під відкритим небом в тисячі раз менша, ніж у будь якому приміщенні (квартира, шкільний клас, виставка, кінотеатр...) Сто раз подумайте, чи варто Вам йти туди?

✅ чим ближче до іншої людини, тим вищий шанс заразитись. Тримайте дистанцію!

✅ побачили (почули) людину з признаками ГРВІ (нежить, кашель, чхання) – тримайте максимальну дистанцію! 

✅ руки хворого – це джерело інфекцій. Тому менше рукостискань, частіше миття рук з звичайним милом (за неможливості – спеціальні антисептики для рук). 

✅ шанси зустрітись з вірусом особливо великі там, де багато діток і там, де вони хворі. Особлива обережність при відвідуванні таких закладів. 

✅ віруси годинами «живе» в сухому, теплому, нерухомому повітрі! І майже зразу гинуть в чистому, вологому, прохолодному і «рухаючомусь» повітрі. 

✅ оптимальний режим для перебування: температура 16-22 градуси, вологість повітря – 40-70%. Зробіть комфорт в цих межах. А якщо Вам холодно – одягніться. 

✅ мийте руки! Якщо немає можливості, використовуйте антисептики для рук, антибактеріальні вологі серветки. 

✅ зволожуйте слизову дихальних шляхів. Для носа використовуйте сольові розчини або звичайний фізіологічний розчин (чим більше людей навкруг – тим частіше зволожуйте). Полощіть рот звичайною водою. 

Будьте здорові!