Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Порядок реєстрації колективного договору

17.09.2019
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Колективний договір є актом локального регулювання, який конкретизує відносини між власником або уповноваженим ним органом і колективом найманих працівників з питань економічного та соціального розвитку з урахуванням специфічних умов окремого підприємства, установи, організації. Він укладається з метою регулювання виробничих, трудових та соціально-економічних відносин шляхом фіксації волі сторін, визначеної в процесі проведення переговорів. Враховуючи, що колективні договори є угодами найнижчого рівня (в системі нормативно-правового регулювання трудових відносин), їх положення обов’язково повинні відповідати змісту генеральної, галузевих і регіональних угод.

Основною задачею укладення колективного договору є забезпечення реалізації найманими працівниками своїх прав, що охороняються, та інтересів. З іншого боку колективний договір захищає інтереси й самого роботодавця.

Відповідно до статті 15 Кодексу законів про працю колективні договори підлягають повідомній реєстрації місцевими органами державної виконавчої влади. Порядок проведення реєстрації колективних договорів затверджений постановою КМУ «Про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів» від 13 лютого 2013 року № 115 (далі — Порядок № 115). Метою повідомної реєстрації є засвідчення автентичності примірників і копії поданих на реєстрацію колективних договорів для забезпечення можливості врахування їх умов під час розгляду уповноваженими органами трудових спорів (індивідуальних і колективних), що можуть виникнути за результатами виконання умов таких угод (договорів).

Колективний договір подається на реєстрацію сторонами, які його підписали, в трьох примірниках (два оригінали і копія). Колективний договір повинен не суперечити вимогам діючого законодавства й умовам колективних угод більш високого рівня. У випадку виявлення невідповідності колективного договору даним вимогам місцеві органи державної виконавчої влади не вправі відмовити в його реєстрації, проте в разі виявлення невідповідності вимогам діючого законодавства України, державний реєстратор у написі про реєстрацію в графі «Примітка або рекомендації реєструючого органу» зазначає усі недоліки, що містяться в договорі, та встановлює строк їх усунення. Законодавством не встановлений період, протягом якого сторони повинні здійснити реєстрацію колективного договору, тому допускається договірне регулювання цього питання. Тобто сторони на власний розсуд встановлюють строк подання колдоговору на реєстрацію.

Законодавством не визначена і форма звернення сторін про проведення реєстрації. Враховуючи правові вимоги ведення діловодства в державних органах і органах місцевого самоврядування, юристи радять оформляти звернення в письмовій формі, наприклад, шляхом подання спільної заяви, додавши до неї необхідні документи. Разом з колективним договором до реєструючого органу подаються всі додатки до них, протоколи розбіжностей, а також інформація про склад повноважних представників сторін, які брали участь у переговорах.

У повідомній реєстрації може бути відмовлено лише в тому разі, якщо надані примірники і копія договору або угоди не є автентичними, тобто не відповідають тексту, прийнятому в установленому порядку. Відсутність автентичності може полягати також у невідповідності примірників один одному або копії. В усіх інших випадках органи державної виконавчої влади не можуть відмовити сторонам у реєстрації колективного договору.

Відповідно до пункту 6 Порядку № 115 повідомна реєстрація проводиться протягом 14 робочих днів з дня, наступного після надходження угоди (договору) до реєструючого органу. Не пізніше наступного робочого дня після реєстрації чи прийняття рішення про відмову в реєстрації примірники угоди (договору) повертаються сторонам, які подали їх на реєстрацію. Копія відповідної угоди (договору) зберігається в реєструючому органі.

Послуга з реєстрації колективного договору надається на безоплатній основі. Зміни та доповнення, що вносяться до колективного договору чи угоди, реєструються у такому ж порядку, як і сам договір, угода. Окремо слід зазначити, що відповідно до частини першої статті 17 КЗпП момент реєстрації не впливає на набрання чинності колективним договором. Договір є чинним з моменту підписання його сторонами або з дня, зазначеного в ньому, незалежно від того, чи була здійснена реєстрація договору. Реєстрація є завершальним етапом у процесі укладення та підписання колективного договору.

За додатковою інформацією звертайтесь до департаменту соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради за адресою: б-р. Цвіточний, 4, каб.№25, 15, 16 або по телефонам 5-55-27, 5-55-17.