Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Оперативний персонал ЮУАЕС проходить курс навчання з надання першої долікарської допомоги

20.08.2019
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українській АЕС для оперативного персоналу реакторного цеху №1 (РЦ-1) на базі навчально-тренувального центру вперше організовано навчальний курс з надання першої долікарської медичної допомоги. З 12 по 23 серпня майже 30 осіб (6 груп) освоюють комплекс термінових заходів, спрямованих на порятунок життя людини в критичній ситуації. Заняття проводить інженер управління виробничо-технічної комплектації ЮУАЕС, лідер команди южноукраїнських рятувальників-волонтерів Андрій Дікусар.

Ініціатива проведення тренінгу належить керівництву атомної станції. На підприємстві розуміють, що правильно та своєчасно надана перша допомога часто є вирішальним моментом у екстреній ситуації. Уміння її надати - елементарна, але дуже важлива навичка.

У рамках майстер-класу працівників РЦ-1 навчають зупиняти критичні кровотечі, робити непрямий масаж серця, штучне дихання, розповідають і показують, як правильно користуватися автоматичним дефібрилятором, як надавати допомогу потерпілому при задушенні, інфаркті та ін. Усім учасникам безкоштовно роздають спеціальні клапани - основний інструмент для проведення штучної вентиляції легень. Крім того, під час навчальних заходів вивчаються алгоритми роботи самостійно, в парі та в команді. Ази з реанімації потерпілого вже отримали три групи.

За інформацією А.Дікусара, за основу тренінгу для оперативного персоналу ЮУАЕС узято курс ВLS (прості навички рятування життя людини). «Це навчання проходить у рамках пілотного проекту зі створення добровільно-рятувальних бригад на атомних станціях, - повідомляє лідер команди южноукраїнських рятувальників. - Я вважаю, що навчати персонал атомної станції рятувати потерпілих - потрібне рішення. У критичній ситуації правильні дії можуть зберегти життя людини до прибуття на місце більш кваліфікованого медичного працівника з необхідним обладнанням». А.Дікусар також підкреслює, що гарною підмогою для рятувальників-атомників у цьому могли б стати автоматичні дефібрилятори, розміщені в загальнодоступних місцях АЕС, щоб у разі потреби люди, які вміють ними користуватися, могли надати екстрену допомогу.

Один з учасників майстер-класу оператор реакторного відділення РЦ-1 Олександр Мамлай вважає, що володіти практичними навичками з порятунку людини не лише важлива якість, а й безцінний досвід. «Завдяки сьогоднішнім урокам, я почерпнув для себе масу корисних знань: можу зупинити кровотечу в потерпілого, перев'язати рану, навіть зробити штучну вентиляцію легенів і непрямий масаж серця, провести реанімацію, якщо знадобиться. Раніше мені доводилося вивчати медичну підготовку, і певний досвід я вже мав, проте медицина не стоїть на місці, вона розвивається, і те, що я почув на заняттях сьогодні, більш сучасніше. Вважаю, що таке навчання мають пройти працівники всіх цехів атомної станції».