Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги керівників підприємств, установ та організації!

10.05.2019
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Департамент соціальних питань та охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради звертається до підприємств, установ та організацій усіх форм власності, які використовують найману працю, із рекомендацією щодо укладання нових або подовженню дії раніше укладених колективних договорів на 2019 рік.

Колективний договір є локальним нормативним актом, який у відповідності з чинним законодавством України регулює на підприємствах, в організаціях та установах усіх форм власності виробничі, трудові та соціально-економічні відносини, забезпечує соціально-правовий захист працівників, узгоджує інтереси працівників та власника або уповноваженого ним органу.

Згідно з ч. 1 ст. 11 Кодексу законів про працю в Україні і ст.2 Закону України «Про колективні договори та угоди» колективний договір необхідно укладати на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності та господарювання, які використовують найману працю та мають права юридичної особи. Для юридичних осіб, що використовують найману працю, укладання колективного договору є обов’язковим.

Багато роботодавців ставляться до цього документу досить несерйозно та укладають його з такою мотивацією: аби було, про те це є досить важливим документом як для роботодавця так і для рядового працівника.

Якщо на підприємстві відсутній колективний договір, то за результатами інспекційного відвідування інспектор зауважить це в акті та внесе пропозиції щодо виявлення ініціативи стосовно початку колективних переговорів. Підстави для внесення припису про усунення виявлених порушень законодавства про працю у такій ситуації відсутні. Інспектор праці не наділений повноваженнями вимагати від роботодавця або колективу ведення колективних переговорів та укладання колективного договору.

Проте, якщо в інспектора є достатньо підстав вважати, що роботодавець створює перешкоди у веденні колективних переговорів або відмовляє колективу в укладанні колективного договору (наприклад, є подання профспілкової організації або уповноваженого представника трудового колективу щодо проведення колективних переговорів), інспектор зобов’язаний вжити заходів щодо усунення порушень законодавства та притягнення до адміністративної відповідальності винних посадових осіб (ст. 41-1 КУпАП). Штрафних санкцій не уникнути й підприємству (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Департамент соціальних питань та охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради пропонує розпочати двосторонні переговори для того, щоб укласти колективні договори, з наступною їх реєстрацією у місячний термін.

Повідомна реєстрація колективних договорів, змін та доповнень до діючих довгострокових колективних договорів здійснюється в департаменті соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради за адресою:

Бульвар Цвіточний, 4; каб. №25;

Телефон для довідок 5-55-27.