Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Чи потрібно вимагати дані про прописку працівника при працевлаштуванні, якщо у працівника цих даних у паспорті нема. І чи можна такого працівника працевлаштувати?

11.04.2019
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Інститут прописки існував в Україні давно, на сьогодні, замість прописки в Україні існує поняття «реєстрація місця проживання», що встановлена Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» 11 грудня 2003 року №1382-IV (далі — Закон).

Згідно зі статтею 6 Закону будь-який громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

Відповідно до статті 25 КЗпП України при укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством.

Раніше до 01.01.2010 стаття 25 КЗпП України була у такій редакції: «При укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, прописку та документи, подання яких не передбачено законодавством».

Тобто при прийнятті роботодавець не має права вимагати у працівника дані про реєстрацію місця проживання чи перебування.