Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги мешканців міста Южноукраїнська!

01.03.2019
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Президент України 04.02.2019 підписав Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон), розроблений за участю фахівців Держпродспоживслужби та експертів Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». Закон вводиться в дію через 6 місяців після опублікування.

Згідно з Законом інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною, зрозумілою для споживача, не повинна вводити його в оману  щодо характеристик, складу, кількості харчового продукту, мінімального терміну придатності або дати «вжити до», країни чи місця походження, способу виробництва. Заборонено приписувати харчовому продукту непритаманні йому властивості або наслідки споживання, припущення за допомогою зовнішнього вигляду продукту, опису або графічних зображень про наявність у харчовому продукті певного компонента або інгредієнта, якщо насправді означений компонент або інгредієнт замінено іншим.

Органом, який контролюватиме виконання операторами ринку дотримання вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», визначено Держпродспоживслужбу.

Законом також передбачено:

  1. Встановлення мінімального розміру шрифту 1,2 мм. (0,9, якщо площа найбільшої поверхні упаковки менша 80 см), текст повинен бути розбірливим, не перекриватися графічними елементами чи зливатися з фоном.
  2. Обов’язкове надання інформації (іншим кольором) про харчові добавки та допоміжні речовини, які викликають алергічні реакції або непереносимість.
  3. Обов’язкове інформування щодо використання у харчовому продукті рафінованої олії або жирів рослинного походження.
  4. Прописування у меню закладів громадського харчування алергенів у складі страв.
  5. Необов’язковість інформації про поживну цінність деяких продуктів, якщо вони не піддавалися переробці, або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним чинником прийняття споживачами рішень про їх купівлю.
  6. Обов’язкова інформація, чи піддавався харчовий продукт заморожуванню або розморожуванню.
  7. Для швидкопсувних продуктів залишається маркування «використати до», для решти вводиться термін «мінімальний термін придатності» (означає дату, після якої продукт можна вживати, хоча вже можливі зміни деяких його властивостей).
  8. Обов’язкове інформування споживачів державною мовою про усі ароматизатори та інгредієнти в порядку зменшення їх маси.

За порушення до маркування юридичних осіб штрафуватимуть у розмірі до 15 мінімальних заробітних плат, фізичних осіб – підприємців – 10 мінімальних заробітних плат; за не вказану інформацію про алергени – відповідно до 30 і 20 мінімальних заробітних плат.