Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Роз’яснення Мінрегіону щодо Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг

19.02.2019
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 №315 затверджено Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, яка набрала чинності з 25 січня 2019 року.

Таким чином, будуть змінені принципи нарахування за спожиті послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Ця Методика була розроблена Мінрегіоном на виконання Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та нового Закону України №2189 «Про житлово-комунальні послуги», який вступає в дію з 01 травня 2019 року.

Один з основних принципів, що закладений в Законі України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»  - мешканці будинку як власники цілісного майнового комплексу мають сплатити за весь об’єм послуг, які спожив їхній будинок.

Серед основних принципів, що застосовує Методика, - принцип визначення та розподілу небалансу -  різниці між обсягом холодної та гарячої води, виміряним загальнобудинковим лічильником, та сумарним обсягом спожитої холодної та гарячої води за показниками квартирних лічильників:

  • для будинків, де усі приміщення оснащені лічильниками холодної та гарячої води, обсяг небалансу розподіляється між усіма споживачами пропорційно до обсягу споживання.
  • для будинків, де частина приміщень не оснащена лічильниками холодної та гарячої води, обсяг небалансу розподіляється між споживачами, які не мають лічильників, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються послугами.

 

Прийнята Методика стосується не тільки послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, а також:

  • встановлює порядок визначення обсягів спожитої у будівлі теплової енергії на опалення житлових та нежитлових приміщень, які є самостійними об'єктами нерухомого майна, опалення місць загального користування, гаряче водопостачання, забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання; 
  • обсягів холодної, гарячої води, витраченої на загальнобудинкові потреби; обсягів холодної та гарячої води, спожитої споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку; 
  • порядок розподілу обсягів спожитих комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання; 
  • визначає вимоги до приладів-розподілювачів теплової енергії; 
  • поправкові коефіцієнти для розподілу обсягу спожитої теплової енергії між окремими споживачами у будівлях, оснащених вузлами комерційного обліку теплової енергії та/або гарячої, та/або холодної води, де налічуються два та більше споживачів. 

 

При цьому, відповідно до роз’яснень, наданих Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України листом від 08.02.2019 № 7/10.1/2041, Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг почне діяти лише тоді, коли на рівні Кабінету Міністрів України будуть прийняті оновлені Правила надання комунальних послуг та після укладення споживачами нових договорів з виконавцями комунальних послуг (за вимогами нового закону №2189).

Оскільки станом на сьогоднішній день такі Правила знаходяться в стадії розробки, нарахування населенню за комунальні послуги повинні здійснюватися за діючими договорами і правилами.