Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Поводження з небезпечними відходами

30.01.2019
Управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин ЮМР

Базовим документом в цій сфері є Закон України «Про відходи» від 05.03.1998. В ньому викладені загальні аспекти поводження з відходами, включаючи небезпечні. Стаття 1 цього Закону визначає, що небезпечні відходи – це відходи фізичні, хімічні чи біологічні, характеристики яких створюють чи можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров’я людини та вимагають спеціальних методів і засобів поводження з ними. Відповідно до Наказу Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16 лютого 2010 № 39 «Про затвердження Методичних рекомендацій з визначення морфологічного складу твердих побутових відходів» відходи, що містять ртуть, відносяться до I класу небезпеки.

До приладів, які містять у своєму складі ртуть, належать:

- лампи люмінесцентні (довгі, короткі, компактні, бактерицидні, типу ЛБ та ДРЛ);

- термометри відпрацьовані ртутні;

- ігнітрони, що використовують у випрямляючих приладах;

- перемикачі з ртутним наповненням (серед них зустрічаються навіть побутові дзвінки);

- терморегулятори;

- ареометри – прилади для вимірювання щільності рідин;

- манометри та барометри (вимірювачі тиску, вологості)

Що ж таке ртуть та які у неї властивості? Ртуть – це метал сріблясто – білого кольору, у звичайних умовах легкорухома рідина, що при ударі поділяється на дрібні кульки , у 13,5 разів важча за воду.

Температура плавлення - +38,9 С. Пари ртуті та її сполуки дуже отруйні, не мають запаху, активно поглинаються штукатуркою, склом, деревом ,лінолеумом, що є додатковим джерелом небезпеки. Потрапивши до організму людини через органи дихання, ртуть акумулюється і залишається там на все життя. Симптоми отруєння: загальна слабкість, головний біль, підвищення температури, згодом розлад шлунку. При дії ртуті на організм на протязі тривалого часу швидке стомлювання, послаблення пам’яті, кровотеча ясен. Ртуть уражає нервову систему, а її тривалий вплив веде к божевіллю.

Окрему увагу звертаємо на ртутні градусники!

Цей прилад для вимірювання температури є в аптечці кожного, проте не всі знають, як утилізувати ртутний градусник. Такий інструмент безстроковий і може бути вірним другом протягом багатьох років. Але цей предмет дуже делікатний, і при найменшому впливі на нього захисний шар може лопнути, внаслідок чого ртуть вийде на поверхню.

Якщо у приміщенні розбито ртутного градусника:

  • виведіть з приміщення всіх людей;
  • відчиніть настіж усі вікна у приміщенні ;
  • захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов’язкою;
  • негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином ( 2 г пергаменту калію на 1 літр води), дрібні кульки збирайте щіточкою на папір і теж скидайте в банку. Банку щільно закрийте кришкою. Використання пилососа для збирання ртуті – забороняється;
  • вимийте  забруднені місця мильно-содовим розчином (400 г мила і 500 г кальцинованої соди на 10 літрів води) або розчином пергаменту калію    (20 г на 10 літрів води);
  • вичистіть та промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступили на ртуть.

Також, згодом старий градусник потрібно міняти. Виникає питання, як утилізувати непридатний термометр. Ртутний прилад, який вже використаний і більше не потрібен, необхідно здавати в спеціально відведені установи.

Так, як зазначених установ в місті Южноукраїнську немає, мешканцям міста запропоновано альтернативу для утилізації небезпечних відходів, завдяки встановленню модулів для роздільного сортування сміття будинків на прибудинкових територіях житлових будинків 1,2-го мікрорайонів. В середині модулів встановлено ємності для складування окремих видів відходів, в тому числі і для небезпечних відходів (відпрацьованих люмінесцентних ламп та інших приладів, що містять ртуть). Над кожною ємністю встановлено вказівник з найменуванням виду відходів. Мешканці при наявності в них вказаних видів відходів мають можливість залишити їх у відповідній ємності.

Небезпечні відходи з модулів сортування ТПВ вивозять на територію бази комунального підприємства «Житлово-експлуатаційне об’єднання» де тимчасово зберігаються в спеціально відведених в установленому законодавством порядку місцях, та в подальшому відповідно до договору на здійснення комплексного обслуговування по виконанню операцій у сфері поводження з небезпечними відходами передаються спеціалізованому підприємству.

У разі недотримання правил утилізації, пристрої які містять ртуть у складі загальних відходів потрапляють на сміттєзвалище, а звідти до ґрунтових вод та повітря і в процесі циркуляції до кожного з нас через питну воду та продукти харчування.

Невеликий вклад кожного з нас у вигляді належної утилізації небезпечних відходів дасть шанс усім на чисте довкілля та здорове життя.

Стань частиною чистої Планети!