Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

03 грудня визначено Міжнародним днем людей з інвалідністю

11.12.2018
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

03 грудня визначено Міжнародним днем людей з інвалідністю.

Мета, заради якої цей день був проголошений, – це дотримання прав людини і участь осіб з інвалідністю в житті суспільства. Проведення Міжнародного дня людей з інвалідністю спрямовано на привернення уваги до проблем цієї категорії суспільства, захист їх гідності, прав та благополуччя, на переваги, які отримує суспільство від участі осіб з інвалідністю в політичному, соціальному, економічному і культурному житті. В Україні проведення цього дня встановлене Указом Президента, починаючи з 1993 року.

Звичайно, цей день не можна називати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав осіб з інвалідністю і їх участі в житті суспільства. Міжнародний день людей з інвалідністю – день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

В департаменті соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради на обліку перебуває 1738 осіб з інвалідністю, з них І групи – 123 осіб, ІІ групи – 453, ІІІ групи – 1011, дітей з інвалідністю – 151 осіб.

З метою забезпечення даної категорії належними пільгами та послугами в поточному році департаментом проведено наступну роботу:

За кошти міського бюджету:

Забезпечено лікарськими засобами за рецептами лікарів дітей з інвалідністю при амбулаторному лікуванні 41 дитина з інвалідністю на суму 84,4 тис.грн.,

Забезпечено лікарськими засобами за рецептами лікарів осіб з інвалідністю І та ІІ групи із психічними захворюваннями та захворюванням на бронхіальну астму при амбулаторному лікуванні 39 осіб з інвалідністю на суму 21,4 тис.грн.

забезпечено засобами реабілітації медичного призначення (памперси) 33 особи з інвалідністю з них 9 дітей з інвалідністю на загальну суму 59,4 тис.грн.;

Забезпечено пільгою на оплату 50% комунальних послуг 25 осіб з інвалідністю по зору, на загальну суму 28,9 тис.грн.;

Направлено до відділення комплексної соціальної реабілітації дітей з інвалідністю комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Южноукраїнська» 60 дітей з інвалідністю.

         У звітному періоді заключний договір з санаторієм «Борисфен» для проходження санаторно-курортного лікування 5 осіб з інвалідністю на загальну суму 34,1 тис. грн.

Здійснена виплата матеріальної допомоги для придбання калоприймачів 6 особам з інвалідністю на суму 37,3 тис.грн.

За кошти державного бюджету:

Забезпечено технічними засобами реабілітації та індивідуальними протезно-ортопедичними виробами 108 осіб з інвалідністю.

Направлено 4 справи дітей з інвалідністю до департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОДА для проходження реабілітації в центрі дитячої ортопедії та реабілітації Державного комплексу соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

1 особа з інвалідністю пройшла у Вінницькому міжрегіональному центрі професійної реабілітації інвалідів «Поділля» та 1 дитина з інвалідністю навчається в комунальній установі «Центр професійної реабілітації».

Здійснена виплата одноразової матеріальної допомоги особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та непрацюючим малозабезпеченим 9 особам в розмірі 6,3 тис.грн.

Здійснена виплата на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів 4 особам на суму 1,2 тис.грн.

Здійснена виплата компенсацій на транспортне обслуговування 25 особам на суму 9,1 тис.грн.

Здійснена виплата компенсації за невикористане санатоно-курортне лікування 7 особам на суму 2,5 тис.грн.

З нагоди відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю здійснено одноразову грошову виплату особам з інвалідністю І групи та дітям з інвалідністю по 300,00 грн. та особам з інвалідністю ІІ групи по 150,00 грн.

Інвалідність - це не вирок. Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.