Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Несанкціоноване спалювання опалого листя та залишків рослинності

16.11.2018
Управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин ЮМР

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради звертає увагу керівників підприємств та організацій, які розташовані на території міста, а також мешканців приватного житлового сектору на заборону спалювання опалого листя та іншої сухої рослинності, яку встановлено законодавчими нормами України

При згоранні 1 тони рослинних залишків у повітря виділяється більше 9 кг мікрочасток диму. У їхній склад входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали й т.п. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що може викликати в людини ракові захворювання. Крім того з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Відповідно до ст 16, 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст.12 Закону України «Про охорону навколишнього природнього середовища» ст.27 Закону України «Про рослинний світ», категорично забороняється спалювання листя. Така ж заборона встановлена й Державними санітарними правилами охорони атмосферного повітря та Правилами благоустрою, забезпечення чистоти і порядку на території міста Южноукраїнська, що затверджені рішенням Южноукраїнської міської ради від 28.03.2013 №873. Чинним законодавством передбачено відповідальність за порушення заборонених норм.

Так, за несанкціоноване випалювання сухої трави, листя чи сміття передбачено адміністративну відповідальність, а саме накладення штрафу: на громадян – від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (ст. 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Тому, шановні жителі міста Южноукраїнська, під час прибирання своїх присадибних ділянок та територій підпорядкованих Вам підприємств, виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради просить дотримуватись норм чинного законодавства України та не допускати розведення вогнищ і спалювання опалого листя та рослинних залишків.