Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На южно-українському майданчику Громадська рада при Первомайській РДА обговорила освоєння коштів соціально-економічної компенсації ризику населення 30-км зони АЕС

02.11.2018
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Южно-Український енергокомплекс відвідала делегація Громадської ради при Первомайській районній державній адміністрації (РДА). У рамках виїзного засідання 30 жовтня члени ради обговорили освоєння коштів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомної станції*.

Серед учасників виїзного засідання були також працівники Первомайської РДА та ветерани праці цього району. За традицією гості відвідали інформцентр атомної станції, де заслухали лекцію про діяльність підприємства, будову ядерного енергоблока та про застосовані тут системи безпеки. Первомайці розглянули також макети діючого обладнання АЕС, що бере участь у виробництві електроенергії. Під час екскурсії вони побували на повномасштабному тренажері блочного щита управління атомної станції та на Олександрівській ГЕС. З оглядових майданчиків побачили панораму Ташлицької ГАЕС, а також позначки, до яких підвищиться рівень Олександрівського водосховища в разі його дозаповнення до проектних 20,7 м.

Головним питанням, винесеним на обговорення Громадської ради, був цивільний захист жителів Первомайського району в разі виникнення надзвичайної ситуації на ЮУАЕС.

Доповідаючи про виконану в 2018 році роботу, заступник голови Первомайської районної держадміністрації Сергій Бондаренко зазначив: «Завдяки тісній співпраці з Южно-Українською АЕС, за підсумками тренування органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми Миколаївської області у червні нинішнього року Первомайський район вперше отримав позитивну оцінку. До цього нас завжди відносили до категорії «обмежено готових». У рамках дії програми соціально-економічної компенсації ризику населення 30-кілометрової зони впливу АЕС нам вдалося вирішити проблеми, пов'язані з об'єктами соціальної сфери. Зокрема, проведено реконструкцію захисних споруд на нашій території. Кожен житель зони впливу повністю забезпечений засобами індивідуального захисту органів дихання та калієм йодидом. Особлива увага приділяється незахищеним верствам населення та непрацюючим. Така позитивна динаміка спостерігається впродовж останніх чотирьох років».

Окремо С.Бондаренко зупинився на низці питань, які ще належить вирішити, залучаючи кошти субвенції, зокрема, на комплектації захисних споруд необхідним інвентарем - дозиметричними приладами, наметами та ін.

Продовжуючи тему виділення та освоєння коштів субвенції на соціально-економічну компенсацію ризику населення 30-км зони АЕС, учасники засідання зазначили також, що генеральний директор ВП ЮУАЕС депутат Миколаївської обласної ради Володимир Лісніченко 2016 року на одній з сесій облради від імені колективу атомників виступив з пропозицією збільшити розмір відрахувань з 1% до 2% від обсягу реалізації електроенергії, виробленої АЕС. Ініціативу підтримали інші депутати. На адресу Верховної Ради, Кабміну, профільного міністерства, енергогенеруючої компанії було направлено Звернення депутатів Миколаївської обласної ради щодо підвищення ставки збору до 2%. З ним були ознайомлені також депутати Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської, Рівненської, Волинської та Хмельницької облрад. Проте, питання збільшення відсотка виплат на сьогодні залишається відкритим. Більш того, навіть у рамках нинішнього законодавства компенсаційні кошти не перераховуються регіонам в повному обсязі, хоча НАЕК «Енергоатом» свою частину фінансових зобов'язань чітко виконує.

Під час наради Громадської ради ішлося і про іншу соціальну програму, що реалізується в рамках добудови Ташлицької ГАЕС. До 10% від загальної суми коштів, виділених на її будівництво, спрямовувалися районам на вирішення соціальних питань. «Свого часу, коли будувалася Ташлицька ГАЕС, ця програма дала перший поштовх розвитку Первомайського району. Усі виділені кошти були повністю освоєні та використані на цілі саме соціального забезпечення нашої території», - підкреслив С. Бондаренко.

* Відповідно до Закону «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки», населення територій, на яких діють ядерні установки, має право на соціально-економічну компенсацію ризику від діяльності цих об'єктів. Розподіл коштів між бюджетами областей, районів і міст обласного підпорядкування виконується з урахуванням кількості населення, яке проживає в зоні спостереження, і пропорційно обсягу товарної продукції АЕС.

НАЕК «Енергоатом» - експлуатуюча організація чотирьох діючих АЕС України - сплачує збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зон спостереження атомних електростанцій, починаючи з 2010 року. Розмір збору складає 1% від обсягу реалізації електроенергії, яка виробляється на вітчизняних АЕС за відповідний період (без урахування податку на додану вартість).