Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС визначили кращих молодих фахівців: електрозварника, машиніста-обхідника, дозиметриста та слюсаря АВР

05.09.2018
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українському енергокомплексі в цеху зварювання енергоремонтного підрозділу (ЦЗ ЕРП), цеху радіаційної безпеки (ЦРБ), турбінному цеху №2 (ТЦ-2), цеху водо-каналізаційного господарства та теплових мереж (ЦВКГіТС) і цеху теплопостачання та підземних комунікацій (ЦТПК) практично одночасно пройшли відбіркові етапи конкурсів професійної майстерності. Змагалися молоді електрозварники ручного зварювання, дозиметристи, машиністи-обхідники та слюсарі аварійно-відновлювальних робіт.

Конкурси традиційно проходили в два етапи: теоретичний і практичний. У першій частині учасники змагалися в знаннях нормативної документації, в другій - виконували завдання, пов'язані з практичною діяльністю. І якщо на першому етапі оцінювалася лише повнота та правильність відповідей, то на другому необхідно було продемонструвати навички в чіткій відповідності до інструкцій за умов повного дотримання правил техніки безпеки.

Один з п'яти учасників конкурсу професійної майстерності в цеху зварювання Василь Бершадський вважає, що такі змагання молодих фахівців дуже корисні. «Тут присутній дух суперництва, - конкретизує він. - Завжди цікаво, хто точніше виконає завдання. У таких ситуаціях відкриваються приховані таланти».

Якість зварних з'єднань, виконаних під час практичного завдання електрозварниками ЦЗ ЕРП, визначалася за допомогою візуально-вимірювального та радіологічного контролю. Конкурсною комісією оцінювалося все - від підготовки робочого місця до дотримання вимог технологічних операцій.

Декілька учасників змагання молодих зварників уже випробовували свої сили в торішньому конкурсі. Незважаючи на це, у нинішньому - в кожного з п'яти були рівні умови для перемоги. «За рік наші хлопці неабияк виросли в професійному рівні, набули досвіду, підвищили кваліфікацію і, чесно кажучи, всі п'ять претендентів перебувають приблизно на одній щаблинці, - зазначає начальник ЦЗ ЕРП Олександр Шульженко. - Тому виділити явного фаворита журі було дуже складно. Та все ж кращий результат показав Олександр Андріуца, який обійшов своїх суперників за кількістю балів».

У турбінному цеху №2 конкурс на кращого молодого машиніста-обхідника пройшов з деякими особливостями - за перемогу боролися всього два працівники, один з яких не підпадав під заявлені умови професійного змагання - йому більше 35 років. Боротьба була наполегливою. Валерій Василенко, який змагався поза конкурсом, показав дуже добрий результат, проте офіційним переможцем змагання молодих фахівців ТЦ-2 визнано Анатолія Танькова.

Об'єднавши зусилля та конкурсантів, провели спільний конкурс профмайстерності в ЦВКГіТС і ЦТПК. Чотирьом слюсарям аварійно-відновлювальних робіт під час змагання необхідно було провести технічне обслуговування вентиля Ду50 - виконати його повне розбирання, зробити дефектацію вузлів з подальшою заміною зношених деталей і зібрати. Краще за всіх із завданнями впорався працівник цеху водо-каналізаційного господарства Олександр Демчук, який набрав 162 бали. Він у конкурсі брав участь уперше. Друге місце дісталося також представникові ЦВКГіТС Андрію Яковлєву, а третє і четверте завоювали молоді працівники цеху теплопостачання та підземних комунікацій Дмитро Зубов і Сергій Скорко. Варто відзначити рішучість хлопців, оскільки обоє працюють на ЮУАЕС менше ніж півроку.

Кращого дозиметриста 4 розряду визначили в цеху радіаційної безпеки. Ним став Віталій Щербатий. Два наступні місця посіли Віталій Кошовенко та Артем Томенчук відповідно. Усі вони вперше брали участь у конкурсі.

Завдання практичного етапу для конкурсантів було не нове, з ним вони стикаються щодня у перебігу виконання своїх професійних обов'язків. Зокрема, завдання полягало в допуску до виконання робіт з дозиметричного наряду, визначенні радіаційної обстановки на робочому місці, виявленні всіх чинників радіаційного впливу, визначенні небезпечної зони, її обгороджуванні та розрахунку допустимого часу робіт персоналу в полі іонізуючого випромінювання. Перед допуском дозиметристи також мали провести інструктаж персоналу. Все це за умови дотримання правил радіаційної безпеки, охорони праці та технічної експлуатації. Чіткість виконання завдання загалом оцінювалася за більш ніж 50 параметрами. Члени конкурсної комісії відзначили глибокі знання та високий професіоналізм молодих працівників.

Нагороджуючи переможців, старший начальник зміни ЦРБ Володимир Смєлов зазначив, що конкурс проходив напружено, оскільки його учасники йшли практично «на рівних» упродовж усього змагання. «Особливості нашої професії такі, що необхідно вчитися завжди, скільки б років не працював. І наші цехові конкурси профмайстерності серед молодих дозиметристів - це один зі стимулів покращувати свої навички», - підкреслив В.Смєлов, який 2006 року сам брав участь у аналогічному змаганні.

Лідери відбіркових етапів представлятимуть ВП ЮУАЕС на галузевому конкурсі профмайстерності серед молодих працівників ДП «НАЕК «Енергоатом», який пройде в жовтні на Хмельницькій АЕС.

Організація молоді підприємства відзначила переможців цінними подарунками - портативними зарядними пристроями (Power Bank).  Вони та їхні колеги, які посіли другі та треті місця, згідно зі спільним рішенням адміністрації та профкому підприємства, отримають грошові винагороди.

Конкурси професійної майстерності - змагання між працівниками однієї спеціальності, під час яких виявляються професійні навички, теоретична підготовка та вміння застосовувати знання з практики. Це один з дієвих шляхів підвищення кваліфікації молодих працівників, росту їхньої продуктивності праці, покращення рівня культури безпеки на підприємстві. Конкурси проводяться щорічно за підтримки адміністрації та профспілкового комітету ВП ЮУАЕС.