Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській АЕС стартувала місія підтримки ВАО АЕС

05.09.2018
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українській атомній станції 3 вересня стартувала місія підтримки* (МП) ВАО АЕС (Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують атомні електростанції). Її присвячено темі «Впровадження проактивної (попереджуючої) культури ядерної безпеки». Під час місії міжнародні експерти представлять кращий світовий досвід, а також  розроблять і запропонують южно-українським фахівцям рекомендації з удосконалення процесу впровадження проактивної культури ядерної безпеки на їх підприємстві.

Місію підтримки ВАО АЕС запрошено за підсумками міжнародної страхової інспекції Ядерного страхового пулу, що відвідала Южно-Українську атомну станцію в червні 2016 року. «Два роки тому команда експертів відзначила значущість і ефективність уже реалізованих станцією заходів щодо удосконалення процесів, пов'язаних з впровадженням і застосуванням культури ядерної безпеки. При цьому нам порекомендували продовжити роботу в зазначеному напрямку, зосередившись на впровадженні попереджуючої культури безпеки та виробничого середовища», - пояснює заступник начальника виробничо-технічної служби, секретар комітету з культури безпеки ВП ЮУАЕС Павло Попов. За словами фахівців, у процесі реалізації цієї рекомендації у керівників і фахівців АЕС виникли питання, зокрема, і щодо трактування категорій «попереджуюча культура ядерної безпеки» і «випереджаючі показники по культурі безпеки». Тож було вирішено звернутися до світового досвіду в цій області.

«Під час навчання буде представлено суть проактивної культури безпеки, концепцію та модель культури безпеки, спрямованої на попередження негативних подій, процеси її формування і підтримки, методи закріплення особливостей поведінки персоналу на робочих місцях, спрямованої на безпеку та запобігання можливим подіям», - констатував під час своєї стартової презентації керівник команди ВАО АЕС Іван Гончаров.

Місія триватиме з 3 по 7 вересня. За цей час навчання пройдуть перші керівники підприємства, члени комітету ВП ЮУАЕС з культури безпеки, учасники робочої групи з культури безпеки та людського чинника, уповноважені структурних підрозділів, запрошені керівники і фахівці, представники молодіжного руху  ВАО АЕС.

 

*Проведення місій підтримки є однією з ефективних програм ВАО АЕС, що сприяє підвищенню безпеки та надійності експлуатації атомних електростанцій всього світу. Вони є добровільними і виконуються за заявками атомних станцій.