Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС надійшли заставні деталі агрегатів насосної станції бризкальних басейнів

17.07.2018
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На майданчик Южно-Української АЕС надійшли заставні деталі агрегатів насосної станції бризкальних басейнів, що будуються в рамках проекту реконструкції системи техводопостачання атомної станції. Найближчим часом розпочнеться підготовка будівельної частини під їх монтаж. Про це було повідомлено 13 липня на засіданні оперативного штабу з реалізації проекту «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1...3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС».

Представник італійського заводу-виробника насосного обладнання «Termomeccanica Pompe» Оксана Цикаленко зазначила, що на южно-український майданчик з Румунії вже надійшли статорні частини агрегату, днями чекають надходження чотирьох з п'яти електродвигунів «Hyundai». На сьогодні в порту Южний проходить їх завантаження на автотранспорт. «Це було досить складне постачання негабаритних частин, і воно успішно виконано», - підкреслює О.Цикаленко. Вона також проінформувала, що до кінця липня завод-виробник поставить на ЮУАЕС ще три з п’яти комплектів устаткування для насосних агрегатів, виготовленого в Італії. Решту - в жовтні. До комплекту входять внутрішній вал, ротор і безпосередньо робоче колесо з лопатками.

Головний зразок насосного обладнання, яке поставляє «Termomeccanica Pompe», на початку липня успішно пройшов випробування на стенді заводу в місті Ла Спеціа (Італія). У складі приймальної делегації були представники Южно-Української АЕС і НАЕК «Енергоатом». За словами представника заводу, випробування першого насосного агрегату були здійснені відповідно до програми, затвердженої НАЕК «Енергоатом». У їх результаті отримано підтвердження, що насос відповідає всім параметрам і характеристикам.

Під час засідання оперативного штабу, яке проходило під головуванням віце-президента НАЕК «Енергоатом» Айдина Айсіна, обговорювалася також процедура збирання насосних агрегатів на будівельному майданчику. Представник заводу-виробника зазначила, що спочатку планувалося проведення горизонтального збирання, проте, оскільки ця процедура більш витратна за часом і вимагає використання штатного кранового обладнання, приймальна комісія вирішила, що з метою оптимізації процесу буде проведено вертикальне збирання насоса. «Це означає, що робитиметься поетапне формування насоса, - уточнює О.Цикаленко. - Цей варіант на сьогодні найприйнятніший». Збирання-монтаж насосних агрегатів планується виконати з залученням фахівців ТОВ «Юг-СГЕМ» за участю шеф-інженера заводу-виробника безпосередньо на будівельному майданчику бризкальних басейнів. Фірма «Юг-СГЕМ» має досвід виконання аналогічних робіт на Ташлицькій ГАЕС.

Учасники засідання також розглянули хід виконання будівельних робіт, конкурсних торгів з закупівлі великогабаритного та силового обладнання, придбання та монтажу магістральних трубопроводів.

Підбиваючи підсумок наради, віце-президент НАЕК Айдин Айсін резюмував: «На сьогоднішньому засіданні штабу ми відповіли на одне з головних питань: як збиратимемо насоси? Визначили виконавця робіт і погодили шеф-монтаж з фірмою-постачальником устаткування. Ще потрібно зазначити, що сьогодні представники штабу констатували практично повне дотримання термінів виконання запланованих робіт, а за деякими пунктами директивного графіка випередження термінів виконання становить від 2-ох діб до 2-ох місяців. Необхідно віддати належне генеральному підрядчику та службам Южно-Української станції в тому, що ті пункти, де фіксувалося відставання, були надолужені. А що стосується постачань основного обладнання - насосів, то, як завірили представники постачальника «Termomeccanica Pompe» і «Атомкомплекта», вони теж зроблять усе можливе, аби не зірвати встановлені терміни».