Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Про реалізацію експериментального проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій

06.07.2018
Южноукраїнська ОДПІ ГУ ДФС у Миколаївській області

Про реалізацію експериментального проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій та щодо впровадження інноваційної електронної системи e-Receipt

Новітня модель програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначена для реєстрації розрахункових операцій (далі - новітня модель комплексу) - технологічне рішення для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі (у тому числі торгівлі з використанням Інтернету), громадського харчування, купівлі-продажу іноземної валюти, торгівлі через автомати з продажу (надання) товарів (послуг), надання послуг з приймання готівки для подальшого переказу, перевезення пасажирів та інших послуг, що не впроваджене в області застосування реєстраторів розрахункових операцій.

  Розробка та впровадження інноваційної електронної системи е-Rесеірt (електронний чек) дозволить:

• створити умови для застосування платниками податків для реєстрації розрахункових операцій (РРО) пристроїв широкого вжитку (персональних комп’ютерів, планшетів, смартфонів);

• спростити процедуру реєстрації;

• скоротити витрати платників податків на придбання та обслуговування пристроїв, що здійснюють реєстрацію розрахункових операцій.

 Існуюча система реєстрації РРО є недосконалою, оскільки доволі обтяжлива, незручна та високовартісна для платника податків.

 Новітні моделі комплексу стануть альтернативою традиційним касовим апаратам.

 Основними перевагами інноваційної системи є:

• Гнучкість - може бути встановлена та підтримуватиметься будь-яким пристроєм (персональні комп’ютери, планшети, смартфони).

• Безкоштовність - всі кейси системи будуть безкоштовними для її користувачів та не потребуватимуть абонентської плати за користування.

• Доступність - працюватиме цілодобово, кожен день, у вихідні та святкові дні.

• Інформативність - міститиме значний масив інформації, що забезпечуватиме потреби її користувачів.

• Простота - користування системою не потребуватиме спеціальних знань та підготовки її користувачів.

• Інтегрованість - можливість інтегруватися з іншими системами ДФС та бухгалтерськими програмами.

 • Захищеність - відповідатиме вимогам захисту інформації.

• Автоматизація - не передбачає подання та обробки паперових документів.

 • Економія часу - мінімальна затрата часу на процес фіскалізації.

 Система передбачатиме програмне забезпечення для платника (продавця), покупця та ДФС, а також буде інтегрована з Електронним кабінетом.

Традиційні РРО друкують лише паперові чеки та потребують наявності друкуючого пристрою та відповідних витратних матеріалів. Нова система спрощує цей процес, оскільки передбачає виключно он-лайн реєстрацію через Електронний кабінет та он-лайн передачу (отримання) даних.

 Система дозволяє виключити послуги інформаційних еквайєрів, якими передаються дані РРО, що коштує платникам мінімум 200 гри. щомісяця для кожного РРО.

 При застосуванні нових моделей РРО платники заощаджують кошти, які витрачаються на придбання традиційних касових апаратів, вартість яких є досить високою - від 4 тис. грн. до 20 тис. гривень.

 Фіскальний чек громадяни можуть перевірити у відкритій частині Електронного кабінету. Це дає змогу покупцю у разі необхідності захисту його прав як споживача скористатися електронним чеком та пред’явити його.

 Система працюватиме безперебійно. Це забезпечуватиметься двома незалежними центрами обробки даних, які будуть територіально віддалені один від одного. У разі збоїв якогось із дата-центрів здійснюватиметься автоматичне переключення на інший.

 Впровадження за результатами експериментального проекту новітніх РРО у промислову експлуатацію створить передумови для демонополізації ринку РРО.

Нова система підвищить ефективність контролю за розрахунковими операціями та дозволить оперативно виявляти факти порушень при здійсненні таких операцій, зменшить обсяги тіньового обігу товарів, зокрема, підакцизних. Застосування новітніх моделей комплексу стимулюватиме суб’єктів господарювання до застосування РРО як зручного і ефективного засобу контролю за проведеними розрахунковими операціями.

Учасниками експериментального проекту є виробники (постачальники) та користувачі новітніх моделей, які виявили бажання брати участь у експериментальному проекті.

 Оцінити переваги нової системи бізнес зможе, користуючись її сервісами на практиці.

 Учасники пілотного проекту можуть подавати до Мінфіну та ДФС пропозиції щодо функціонування новітніх моделей.