Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Правила поведінки при затриманні поліцією

14.06.2018
Южноукраїнське бюро правової допомоги

Правила поведінки при затриманні поліцією

 

Правило №1

При затриманні поліцією постарайтеся звести до мінімуму фізичну силу з їх боку, тобто не чиніть опір! Якщо вже вийшла така ситуація, що вас затримують – краще підкоряйтеся командам, демонструйте повну готовність до “співпраці”, завдяки чому ви збережете таку базову цінність, як здоров’я.

Запам’ятайте три основних принципи спілкування з поліцією:

– НЕ провокуй

– НЕ ображай

– НЕ тікай

Будь-яка розмова з поліцейським, незалежно від того, де вона відбувається, – вдома, на вулиці чи в кабінеті райвідділу, має починатися з вимоги пред’явити службове посвідчення. Не соромтесь уважно його прочитати, а при можливості записати посаду, прізвище, ім’я правоохоронця. Слід розуміти, що поліцейський є представником держави, і до нього необхідно ставитися з відповідною повагою та виконувати його законні вимоги. Запам’ятайте: злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі працівника поліції є адміністративним проступком

Правило №2

У момент затримання поліцією необхідно привернути увагу як можна більшої кількості оточуючих вас людей до того, що відбувається, намагайтесь повідомити кому-небудь з оточення свої дані, тоді збільшуються шанси на те, що ваші рідні і близькі зможуть вас знайти. Звичайно, згідно із законом «Про Національну поліцію України», КПК, поліція зобов’язана повідомити про затримання людини його родичів, але ці вимоги практично ніколи вчасно не дотримуються.

Правило №3

Це правило стосується передусім свідків, які спостерігають за затриманням поліцією, і звучить воно так: не залишайтеся байдужими до того, що відбувається, адже з будь-ким, в тому числі і з вами, може статися подібна ситуація. Необхідно спробувати з’ясувати у поліцейських: їх ПІБ, звання, підрозділ, підстави для затримання, передбачуване місце тримання затриманого, зафіксувати затримання на відео, аудіо, і напевно найголовніше, – дізнатися дані затриманого і відомості про людину, якій можна передати інформацію про затримання.

Правило №4

Якщо після затримання поліцією і доставлення затриманого у відділення поступить пропозиція розписатися в журналі відвідувачів і затриманих, необхідно простежити правильну вказівку час фактичного затримання, і, звичайно, обов’язково відмітити, що ви є саме затриманими, а не відвідувачем. Вимагайте негайно повідомити родичів про затримання, вкажіть кого саме і їх контактні дані.

Правило №5

Не відмовляйтесь і вимагайте адвоката. Навіть якщо у Вас немає свого, за законом поліція зобов’язана запросити адвоката з Центру безоплатної вторинної правової допомоги.

Правило №6

Увага при підписанні документів! Якщо після затримання поліцією від вас наполегливо вимагають підписати документ під загрозою застосування насильства і, пам’ятаючи Правило №1, ви вирішили не чинити опір, то як мінімум уважно, не кваплячись, вивчите документ. Це може бути протокол затримання, протокол про адмінправопорушення, пам’ятка про права, протокол огляду, вилучення, протокол допиту, пояснення. Ні в якому разі не можна залишати незаповнені графи, крім того, дуже важливо підписувати із зауваженнями ті місця, які не відповідають дійсності або залишають можливість для двоякого розуміння.

Особливо варто відмітити і те, що вилучені у вас при затриманні поліцією предмети мають бути упаковані і опломбовані на момент підписання протоколу затримання, в якому про них йде мова. Слід бути готовим до того, що поліцейські проявлятимуть агресію, але цей нюанс особливо важливий, тому слід проявити наполегливість в розумних межах, адже від цього залежить ваше життя.

 Кожен процесуальний документ можна і треба використати як засіб донесення інформації до судді, від якого багато в чому тепер залежить ваша доля. Підписуючи документи, бажано фіксувати також ту інформацію, яка залишилася непочутою поліцією: прохання надати адвоката, прохання надати медичну допомогу, необ’єктивна фіксація тощо.

Правило №7

Якщо доводиться свідчити без адвоката, завжди пам’ятаєте про гарантоване Конституцією право не надавати свідчень відносно себе і своїх близьких ні взагалі, ні з якихось конкретних питань (обставин), крім того, кримінально-процесуальним законодавством передбачений обов’язок слідчого припинити допит, якщо допитуваний в явній формі висловив відмову від надання свідчень.

Вкрай важливо до моменту надання будь-яких пояснень, з’ясувати всю інформацію відносно вашого статусу (підозрюваний, адміністративний порушник, свідок), правопорушення, що конкретно інкримінується/ з приводу якої конкретно ситуації Ви затримані поліцією, кому саме (з вказівкою ПІБ, звання, посади) ви свідчите.

Врахуйте, що затримання вважається таким з моменту, коли людину за допомогою фізичних засобів або усним наказом змушують залишатися поряд із співробітником поліції або в приміщенні, вказаному співробітником поліції. Тобто якщо ми бачимо картину, що людину кудись ведуть поліцейські, але при цьому він виражає ознаки незгоди з таким ескортом, а поліцейські навпроти повідомляють, що він йде з ними із власної волі, то швидше за все ми, маємо справу з незаконним затриманням.

Враховуйте також, що поширене обґрунтування для затримання – відсутність документів, що посвідчують особу. Така підстава не є сама по собі законною і достатньою підставою для затримання.

Річ у тому, що законом досить чітко сформульовані виключні підстави для затримання і до них відносяться наступні:

  • якщо особа підозрюється в скоєнні злочину, за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі, або якщо є спеціальна постанова слідчого судді про затримання саме цієї особи;
  • якщо особу застали у момент скоєння злочину або спроби його вчинити;
  • якщо відразу після факту злочину, свідок злочину або потерпілий вкажуть на особу як на злочинця, або якщо сукупність явних ознак на тілі, одязі дозволяють запідозрити особу в скоєнні злочину;
  • якщо особу, яка вчинила адміністративне правопорушення, необхідно доставити у відділення поліції для складання протоколу або з’ясування обставин по суті, якщо усе це не може бути здійснено прямо на місці здійснення порушення;
  • якщо йдеться про дітей до 16-ти років, які залишилися без опіки;
  • якщо особа знаходиться в стані сп’яніння, але тільки в громадському місці і тільки тоді, якщо вид і поведінка цієї особи порушують громадський порядок або якщо особа не може вільно пересуватися;
  • якщо особа з явно вираженими ознаками психічного розладу своєю поведінкою несе потенційну загрозу для оточення;
  • якщо йдеться про іноземця, що розшукується правоохоронними органами іншої держави.

Інформація з Кримінального та кримінально процесуального кодексів, а також з статті «Затримання Національною поліцією України: рятівні поради!»

Телефон всеукраїнського контактного центру системи безоплатної правової допомоги:

 0 800 213 103

Дзвінки зі стаціонарних телефонів в межах України на цей номер – безкоштовні, з мобільних телефонів – за тарифами оператора зв’язку.

Контакти місцевих центрів надання безоплатної правової допомоги та бюро (адреси та контактні телефони) - на сайті

http://legalaid.gov.ua/ua/local-centres

Южноукраїнське бюро правової допомоги, вул. Дружби народів, 23 «Чайка», І поверх, каб. №14.

(05136) 5-55-08