Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Пілотний проект «Шлюб за добу» у Миколаївській області

12.06.2018
Южноукраїнський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

З метою апробації європейських стандартів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, спрямованих на створення сприятливих умов для отримання фізичними особами адміністративних послуг у зазначеній сфері, та для забезпечення реалізації гарантованого державною права на шлюб, зокрема для учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 502-р запроваджено реалізація пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу у скорочені строки за обраним заявниками місцем.

Наведений пілотний проект передбачає можливість проведення державної реєстрації шлюбу у місці та у строк, визначений заявниками, у тому числі в день подання відповідної заяви.

Так, з 13 січня 2017 року даний пілотний проект розпочав свою роботу у місті Миколаєві, а з 07 грудня 2017 року відповідно до розпорядження КМУ від 15.11.2017 р. № 812-р – також у містах Вознесенську та Первомайську.

У місті Миколаєві діють три організатори «Шлюбу за добу» :

 1) комунальна установа «Миколаївський міський палац культури та урочистих подій», розташований за адресою: м. Миколаїв, вул. Спаська, 44 (контактні телефони – (0512) 372824; 372823), а також Палац, який знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Шевченка, 58.,

2) комунальний заклад культури «Миколаївський обласний краєзнавчий музей», який розташовано за адресою: м. Миколаїв, вул. Набережна, 29 (контактні телефони – (0512) 370219; 377038);

3) державне підприємство «Центр обслуговування громадян», який розташовано за адресою: м. Миколаїв, вул. Спаська,45/1 (контактний телефон 0688370037).

У місті Вознесенську:

- комунальний заклад «Міський будинок культури», розташований за адресою: м. Вознесенськ, вул. Одеська, 22 (контактні телефони – (05134) 45365; 43390.

У місті Первомайську:

- комунальна установа «Первомайський міський дитячо-юнацький центр національного відродження», розташований за адресою: м. Первомайськ, вул. Грушевського, 10 (контактні телефони – (05161) 43069, 43424.

Для того, щоб зареєструвати шлюб за добу необхідно виконати прості кроки.

Крок 1 – обрати дату та місце реєстрації шлюбу шляхом звернення до організатора. Організатор пропонує молодятам на вибір ще одне приміщення Палацу, яке знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Шевченка, 58. Обидві будівлі знаходяться в історичному центрі міста та пристосовані для проведення подібних заходів.

Крок 2 – підготувати документи для реєстрації.

Нареченим необхідно підготувати та надати наступні документи:

  • паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства. У разі, якщо заявником є іноземець, особа без громадянства, додається документ, що підтверджує законність його (її) перебування на території України.
  • у разі, якщо заявники або один з них раніше перебували у шлюбі – документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним тощо).

Документи, складені іноземною мовою, подаються разом з їх перекладами на українську мову, засвідченому в установленому порядку.

Крок 3 – удвох, в обраний час, в обраному місці зареєструвати шлюб та отримати свідоцтва про укладення шлюбу.

Механізм надання даної послуги доволі простий, чоловік та жінка, за умови досягнення шлюбного віку або отримання в судовому порядку прав на шлюб, звертаються до організатора державної реєстрації шлюбу (незалежно від місця проживання та громадянства), обирають місце та час реєстрації, узгоджують з організатором всі процедурні питання. Після цього між організатором і заявниками укладається договір у письмовій формі, подається заявка на проведення державної реєстрації шлюбу, сплачується державне мито та платні послуги.

Вартість даної послуги складає:

  • у місті Миколаєві – 1623,2 грн. (організатор 1), та  1723, 2 грн. (організатор 2), а якщо шлюб укладається в позаробочий час, у вихідні та святкові дні (неділя та понеділок для відділів ДРАЦС вихідні дні. Позаробочий час з середи по п’ятницю після 17.00, у суботу після 16.00), то загальна вартість послуги складатиме – 1708,73 грн. та 1808,73 грн.; 398,00 грн. (для внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО, 788,00 грн. без проведення святкової церемонії, 1250,00 грн. з церемонією, 2988,00 грн. «весільний виїзд» (організатор 3).
  • у місті Вознесенську – 1714,82 грн., а якщо шлюб укладається в позаробочий час, у вихідні та святкові дні (неділя та понеділок для відділів ДРАЦС вихідні дні. Позаробочий час з середи по п’ятницю після 17.00, у суботу після 16.00), то загальна вартість послуги складатиме – 1800,35 грн.;
  • у місті Первомайську  - 1514,82 грн., а якщо шлюб укладається в позаробочий час, у вихідні та святкові дні (неділя та понеділок для відділів ДРАЦС вихідні дні. Позаробочий час з середи по п’ятницю після 17.00, у суботу після 16.00), то загальна вартість послуги складатиме – 1600,35 грн.

Подана заявка невідкладно передається до відділу ДРАЦС.

Працівник відділу ДРАЦС перевіряє документи, складає та надає на підписання нареченим заяву про державну реєстрацію шлюбу, після чого забезпечує проведення державної реєстрації шлюбу, в тому числі урочистої церемонії весілля у місці та в певний час, що були обрані нареченими. На підтвердження проведеної державної реєстрації видаються свідоцтва про шлюб. Відомості про реєстрацію шлюбу вносяться до Державного реєстру актів цивільного стану громадян у встановленому законодавством порядку.