Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Пенітенціарна пробація

11.06.2018
Арбузинський міськрайонний відділ з питань пробації

Відповідно до Закону України «Про пробацію» є три види пробації: досудова, наглядова та пенітенціарна. Саме пенітенціарна пробація виконує таке завдання як здійснення заходів з підготовки осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення.

Пенітенціарна пробація – це підготовка осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання. Орган пробації спільно з державними органами та органами місцевого самоврядування сприяють засудженим, які готуються до звільнення, у визначенні місця проживання після звільнення; влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених; госпіталізації до закладів охорони здоров’я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги; працевлаштуванні працездатних осіб. Порядок взаємодії органу пробації та державних органів під час здійснення заходів пенітенціарної пробації затверджується нормативно-правовими актами центральних органів виконавчої влади, що формують державну політику у сфері пробації, у сфері соціальної політики, у сфері охорони здоров’я, та Міністерством внутрішніх справ України.

Згідно із Законом України «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», соціальна адаптація – процес засвоєння звільненими особами соціального досвіду з метою повернення їх до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві, а соціальний патронаж – допомога звільненим особам шляхом здійснення комплексу правових, економічних, організаційних, психологічних, соціальних та інших заходів, зокрема надання послуг, спрямованих на їх соціальну адаптацію.

На минулому тижні відбулося чергове засідання Спостережної комісії Южноукраїнської міської ради. Саме з метою узгодження дій всіх суб’єктів соціального патронажу одним із питань порядку денного було обговорення змін до наказу Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства юстиції України від 07.11.2011р. «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів соціального патронажу звільнених осіб». Відповідно до нової редакції Порядку основним діячем та посередником між установами виконання покарань та соціумом при звільненні засуджених осіб є орган пробації.

У процесі соціальної адаптації звільнених осіб важливу роль відіграють не лише сім’я та оточення, в яке повертається звільнена особа, не менш важливими є наявність таких соціальних благ, як місце проживання, освіта, працевлаштування та психологічна готовність самої особи до життя у громаді. І у цьому непростому процесі відновлення особистості звільнені найбільше відчувають потребу. Активними помічниками в процесі адаптації звільнених осіб виступають установи виконання покарань, орган пробації, територіальні органи з питань соціального захисту населення, органи поліції, заклади охорони здоров’я. За потреби та можливості до цієї роботи можуть залучатися релігійні та громадські організації.

Заходи з підготовки до звільнення осіб спрямовані не лише на вдалу адаптацію колишніх ув’язнених до мирного співіснування у громаді, а насамперед – на попередження повторних злочинів та їхньої готовності до зміни способу життя.