Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

«Освіта» в Дні пам'яті та примирення і 73-й річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

11.05.2018
Управління освіти Южноукраїнської міської ради

08 - 09 травня в закладах освіти міста відбулися заходи присвячені святкуванню Дня Примирення та Дня Перемоги.

День Перемоги завжди був і є для українців днем пам’яті про всіх загиблих воїнів, які боролися за мирне небо над Україною.

«Дуже важливо прищеплювати дітям, починаючи ще з дошкільного віку, повагу до людей, які ціною свого життя здобули мир», - переконані педагоги КЗ ЦРД «Гармонія».  У закладі   проведено   тематичний день, присвячений святкуванню Дня  Примирення та Дня Перемоги.  У   середніх та старших  групах  проведено інтегровані заняття «Земля батьків – земля героїв». Педагоги познайомили дітей з подіями Великої Вітчизняної війни. 

У ДНЗ№2 «Ромашка»  для дітей старших груп проведено: тематичне заняття «Світла пам’ять жива». Музичний керівник Коваленко Л.В. підготувала для дітей  розповіді, відео фільм та виставку репродукцій на дану тему, познайомила малюків з книгою  «Ми  йшли до Перемоги» про ветеранів м. Южноукраїнська.  Мацнєва С.Б. та Степаненко О.М.  провели туристичний  похід до музейної площі за темою «Стежинами пам’яті». Козаки   Бугогардової  Січі, Чорноморського козацького війська Українського козацтва  запросили педагогічний колектив ДНЗ №2  та дітей старшої групи №1 «Барвінок» і їх батьків   разом з  учнями 5 «в» класу ЗОШ №4, дітьми Центру реабілітації   взяти  участь у мітингу з нагоди 73-ої річниці Перемоги над нацизмом.

З метою вшанування пам’яті героїв у ДНЗ№ 3 «Веселка» вихователями проведено: бесіду «Свято мого дідуся», перегляд ілюстрацій «Святкування Дня Перемоги». Діти виготовляли червоні маки,  розглядали  картини за тематикою далекого 1941-1945років, здійснили екскурсію до Меморіалу та музею Козацької слави де їх познайомили з подіями тих років та показали експонати військової техніки. 

У ДНЗ№ 6 «Світлячок» діти виготовляли  червоні маки під девізом «В спільній праці всотує дитина цінності народу і родини». Організували та  провели флеш- моб  на тему: «Розцвіла в садочку Україна з  діточок - квіточок». Музичні  керівники провели   заняття «Любі тобі і мені барви квітів у віночку української землі». Вихователі провели  бесіду  на тему: «Нам всім потрібно зрозуміти, про   Батьківщину все  повинні знати діти».    У  ДНЗ №8 «Казка»  вихователем Педюрою С.Ю. проведено з дітьми майстер-клас  по виготовленню червоних маків, проведено  тематичні  заняття: «Вони захищали Батьківщину». Діти мали  змогу переглянути відеоролик «До Дня Великої   Перемоги», проведено екскурсію до Стели Меморіального комплексу Захисникам Вітчизни.  Діти  слухали   розповіді   вихователів  про  героїв  Великої  Вітчизняної війни, покладали  квіти  та  вшановували  їх пам'ять.  Проведення святкових заходів та  тематичних днів   сприяло вихованню в дітей дошкільного віку патріотичних почуттів, шанобливого ставлення до воїнів-визволителів, пам’яті про героїчне минуле  та сучасне нашого народу.

Педагогами та гуртківцями  ЦДЮТ проведено екскурсії до міської бібліотеки для дорослих, учні-слухачі МАН брали участь у книжковій виставці до Дня примирення та 73-ої річниці Перемоги, відбулися екскурсії до музейного комплексу козацької слави та військової техніки. Проведено  міський концерт - звіт вихованців гуртків художньо-естетичного напрямку, присвячений Дню пам’яті та примирення.  Підготовлено   концертну  програму «Мовою пісні зігрієм серця». Відбулися  тематичні виховні години «День пам’яті і примирення». Підготовлено та проведено  виставку декоративно-ужиткового мистецтва  «Не забути тих днів». 

У загальноосвітніх закладах відбулися книжкові виставки «Довгий шлях до великої Перемоги»; шкільні фестивалі виконавців творів воєнно-патріотичної тематики; конкурси пісні та строю із запрошенням  ветеранів  війни,  представників  військової  частини  3044,  воїнів  АТО;   привітання ветеранів на дому з Днем Перемоги.

Організовано уроки мужності «Подвиг героїв безсмертний»,  конкурс читців творів літератури і малюнків на тему перемоги у Другій світовій війні, проведено спортивні змагання, організовано волонтерську роботу з метою надання посильної допомоги ветеранам війни та праці, інвалідам збройних конфліктів на територіях інших держав, воїнам АТО, залучено дітей  до участі у акції  «Забезпечуючи найголовнішим», проведено тематичні радіолінійки, організовано «караоке» пісень воєнних років, проведено військово-спортивне свято, екскурсії  у шкільному етнографічному музеї «Берегиня»  на тему «Щоб пам'ятали…»  організовано для учнів школи.

Підготовлено та проведено лінійку «Ваша мужність, ваша слава не забуті»; уроки пам’яті «Тільки пам'ять не сивіє…»,  5-хвилинні  повідомлення на уроках історії «У  ті  дні  їм  випала   нелегка  участь…», перегляд кінофільмів про Другу світову війну,  загальногімназійний  захід «До захисту Батьківщини вшануємо подвиги борців за незалежність України», працювала виставка дитячих малюнків «Ми війні скажемо: Ні!», проведено уроки-мужності «Трагічні сторінки в історії мого народу»,  виставки літератури «Забувати не маємо права»

Символ Дня Примирення - квітка червоного маку - квітка скорботи за всіма жертвами війни. Червоний мак - це європейська скорботна символіка, більше, ніж переможна, бо сучасна Європа складається із тих країн, які воювали між собою у Другій світовій війні...  Історики відзначають, що наразі відбувається переосмислення того, чим була Друга світова війна для України і всього світу.

Червоний мак  — символ пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом — жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року.

Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році.

У березні 2015 року указом Президента України запроваджено День пам’яті та примирення, який відзначається 8 травня. Цей день, а також 9 травня 2015 року, коли відзначалосяся 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, квітка червоного «маку пам’яті» почала використовуватися з гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо».

Саме тому окреме місце у всіх заходах закладів освіти займає червоний мак. Цьому символу були присвячені фотосесії, конкурси малюнків, флеш- моби. Квіти – маківки діти малювали на уроках образотворчого мистецтва та гуртках художнього спрямування, виготовляли на уроках праці та гуртках, дарували один одному та вчителям, обговорювали на уроках літератури та основ здоров’я, готували повідомлення на уроки історії та класні години.

«Пам’ятаймо незабутнє» саме під таким девізом були проведені заходи у закладах освіти міста.

9 травня 2018 року козаки з козачатами

09.05.2018 року ДНЗ№2, ЗОШ№4 Центр реабілітації з козаками

Адресні привітання Пинтій І.М.

Акція квітка пам'яті ЮЗШ №1

Аплікація. В спільній праці всотує дитина цінності народу і родини 

Виготовлення маків до Дня Примирення

Викладка літератури у шкільній бібліотеці

Вихованець старшої групи №1 Перепічай Макар

Вихованець старшої групи №1 Перепічай Макар з дідусем

Виховна година 5-Б клас

Виховна година у 4-Б класі

Година патріотичного виховання День перемоги

Година спілкування до Дня примирення ЮЗШ №1

Гра Ну-мо, хлопці.  ЮЗШ №1

День примирення. У дружньому колі кожна дитинка повинна відчути мир і підтримку

Екскурсія до Меморіалу, покладання квітів, старша група №8

Екскурсія до шкільного музею. ЮЗШ №1

Екскурсія на меморіал. В цей буремний для країни час, милосердя обєднало нас

Екскурсія на меморіал. Незмінна є мета в освіти - щоб у мирі зростали діти!

Заняття з дітьми логопедичної групи№7 До Дня Великої Перемоги

Запуски ракет до Дня Перемоги

Інформаційна хвилинка до Дня примирення  ЮЗШ №1

Книжкова виставка

Конкурс строю та пісні ЮЗШ №1

Майстер - клас по виготовленню квітки - мака - символу перемоги, старша група №1

Майстер - клас по виготовленню квітки - мака - символу перемоги, старша група №1

Майстер - клас по виготовленню квітки - мака - символу перемоги, старша група №1

старша група №1

Музейні уроки 

Ттематична лінійка до Дня Перемоги. ЮЗШ №1

"Теркин"

У музеї військової техніки

Український танок. Любі тобі і мені, барви квітів  у віночку української землі

Урок мужності Героям слава! ЮЗШ №1

Участь у міських заходах

Флешмоб до Дня примирення ЮЗШ №1

Флеш-моб. Розцвіла в садочку Україна з діточок-квіточок!

Хвилина мовчання