Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Мак пам'яті

08.05.2018
Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Віднедавна 8-9 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення. Нова емблема скорботного свята – червоний мак, «мак пам’яті» з гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо» — символ пам’яті про тих, хто загинув під час Другої світової та гине на сході України у боротьбі за незалежність.

В Україні здавна кажуть: маки цвітуть там, де була пролита козацька кров. Тому червоний мак не лише Європейський, але й Український символ скорботи про героїв.

Червоний мак з давніх-давен є могутнім талісманом українського роду, адже  означає красу, молодість та їхню скороминущість. За красою та могутністю наші предки ставили мак в ряд з іншими улюбленими символами-рослинами – калиною і волошками. 

До травневих Днів перемоги та примирення українцями прийнято виготовляти стилізовані маки з паперу або з тканини. Розміщують квітки-символи на одязі на лівій стороні, поближче до серця. Долучилися до цієї традиції і працівники Южноукраїнського міського ЦСССДМ. В рамках «Школи відповідального батьківства» проведено мастер – клас для всіх бажаючих.