Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Профілактика кору

07.05.2018
Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

З початку 2018 року відбувається активізація епідемічного процесу  захворюваності на кір в Миколаївській області.

На 3 травня 2018 року зареєстровано 717 випадків захворюваності на кір в Миколаївській області, з них 368 дітей та 72 медичних працівників, за той же період 2017 року випадків кору не було, це свідчить про високий рівень захворюваності по області.

Захворюваність зареєстрована на 20 адміністративних територіях Миколаївської області у вигляді спорадичних випадків, високі показники захворюваності на кір реєструються в місті Миколаєві, Первомайську та Первомайському районі. Такий епідемічний підйом захворюваності на кір,  пов'язаний із низьким охопленням профілактичними щепленнями населення, з циклічністю та високою контагіозністю цього захворювання.

На даний час в м. Южноукраїнськ зареєстровано 8 випадків кору (дорослі), з них - 3 медичних працівника. В наше місто кір була завезена з сусідніх районів. Серед захворілих є не щеплені, у інших після останнього щеплення пройшло більш ніж 10 років.

  Показник імунізації населення серед дітей в м. Южноукраїнськ складає 97.1% (це діти які мають хоч одне щеплення від кору). Також є 103 факти відмови від вакцинації, ці люди мають велику вірогідність захворіти на кір, та перенести захворювання в тяжкому ступені та з ускладненнями в разі завезення захворювання в місто.

Кір — інфекційна хвороба, яку спричинює вірус. Характеризується вираженою інтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини (плями Копліка) і папульозно-плямистим висипом на шкірі. Перші прояви кору схожі з початком захворювання на грип та ГРВІ.

Механізм передачіі нфекції – повітряно-крапельний та контактно-побутовий.  Вірус корі дуже летучий - з потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, - тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. Вірус потрапляє в зовнішнє середовище з краплинками слизу під час кашлю, чхання, розмови, плачу. Сприйнятливість неімунізованих людей дуже висока. Сезонність – осінньо-зимово-весняна. Після перенесеного захворювання формується стійкий імунітет

Ускладнення кору: ларингіт (запалення гортані), круп (стеноз гортані), трахеобронхіт, отит (запалення вуха), корьова (вірусна) пневмонія, вторинна бактеріальна пневмонія, стоматит, корьовий єнцефаліт (запалення мозку), менінгіт, гепатит, лімфаденіт.

САМИЙ НАДІЙНИЙ СПОСІБ ЗАХИСТУ ВІД КОРУ ЦЕ – ВАКЦИНАЦІЯ!

Згідно календаря профілактичних щеплень в Україні планова вакцинація дітей від кору проводиться у віці 12 місяців та ревакцинація в 6 років. Дітям, що не були вакциновані проти кору за віком, щеплення можна починати у будь якому віці до 18 років.

Щоб захистити себе та своїх близьких від кору необхідно:

  • Уникати поїздок в регіони де реєструється захворювання кором та місць скупчення людей, масових заходів.
  • Необхідно частіше бувати на свіжому повітрі та провітрювати приміщення, після приходу до дому ретельно мити руки та слизові оболонки (у першу чергу – очей).
  • Не в якому разі не можна йти при перших проявах захворювання в поліклініку. (Знаходячись в черзі на прийом до лікаря, ви заражаєте людей які знаходяться на всіх  поверхах поліклініки.)
  • Рекомендовано: - всім дорослим у яких невідомий щеплювальний анамнез, або з моменту останього щеплення  від кору пройшло більше 5 років, зробити щеплення.

Важливо!!!

Не в якому разі не займайтеся самолікуванням.

При перших проявах захворювання  обов’язково необхідно викликати лікаря до дому.