Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Небезпека від кліщів

07.05.2018
Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

В  місті щорічно реєструється значна кількість нападу кліщів. Щорічно з початку квітня кліщі при температурі +3 - + 5 градусів просинаються та виходять на охоту. Їх активність зберігається по жовтень. Максимальної активності особі достигають при + 15 градусах та вище. Максимальну небезпеку для населення кліщі несуть с квітня по вересень. За квітень-травень з приводу нападів кліщів у місті звернулось 10 чоловік.    

Кліщі харчуються кров’ю чоловіка або  тварини і є переносниками небезпечних інфекційних захворювань, серед котрих кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), вірусний кліщовий енцефаліт, туляремія, більш ніж 5  геморагічних лихоманок, кліщовий зворотний тиф, тощо.

На території нашої області щорічно реєструються захворювання хворобою Лайма серед населення. В м.Южноукраїнську це захворювання реєструється кожні 2-3 роки. У 2017 році зареєстровано 3 випадки у дорослих.

Хворіти можуть усі та у любому віці - чоловіки, жінки, діти.   

Кліщі мешкають в норах гризунів, гніздах птахів, під камінням,  на кущах, деревах, траві (у т.ч. в парках, на вулицях), в чагарниках, долинах річок, біля ставків, на дачних ділянках, присадибних ділянках, в господарчих побудовах, в  місцям мешкання свійських тварин, тощо.   

Частіше кліщі нападають на населення в природних умовах, коли чоловік вторгається до їх домівок. Розміри голодних кліщів - до 8 мм, тому   їх складно побачити. Для того, щоб голодний кліщ напав, достатньо легкого торкання віток, листви, трави, або просто находження під кущами, деревами.

На тілі чоловіка кліщ близько доби повзає, шукаючи місце з ніжною шкірою. Моменту присмоктування  кліща чоловік не відчуває. Найбільш часто кліщ присмоктується по границі волосся, за вухами, під пахвами, під молочними залозами у жінок, у паховій області, біля пупка.

Присмоктавшись, кліщ харчується кров’ю та звеличується у розмірі в 4-6 разів. Частіше такого кліща вважають якимось шкірним утворюванням. В період смоктання кліщ передає збудників інфекційних захворювань чоловіку. Риск зараження зростає, якщо кліща розчавити, або відірвати головку та хоботок при видаленні самостійно, а також при розчухуванні міста укусу.. 

Для того, щоб не допустити нападу кліщів, небажано відвідування місць їх проживання, знаходження під кущами, деревами при відпочинку. Бажано одягатись так, щоби кліщ не зміг попасти на тіло. Після повернення до дому необхідно обережно зняти одяг, оглянути себе та одяг на можливу наявність кліщів, прийняти душ.

Коли кліщ вже присмоктався, необхідно звернутися до лікаря-хірурга (травматолога) для його кваліфікованого видалення. Якщо це неможливо, то необхідно витягнути  його самим, захватив за тіло  пінцетом або руками та плавно розгойдувати. Головне - вийняти кліща цілим, не оставив в тілі головку або хоботок. Після видалення обробити місце спиртом або йодом, ретельно помити руки. 

Після присмоктування кліща можливо виникнення інфекційного захворювання на протязі 1-2 місяців. В зв'язку з цім необхідно звернутись до лікаря-інфекціоніста, терапевта, педіатра, якій дасть поради щодо можливих захворювань та їх проявів. У край рідких випадках захворювання може виявитись на протязі 2 років, тому не забувайте про зустріч  та при зверненні до лікаря надавайте йому  інформацію про дату видалення кліща.