Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги суб’єктів підприємницької діяльності та мешканців м. Южноукраїнська!

19.04.2018
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF стосовно виявлення альфа гліцерилфорилхоліну в харчовій добавці Animal PM 30 portion, що експортується із Сполучених Штатів Америки (виробництва Universal Nutrition), до окремих держав – членів ЄС, і в тому числі України.

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи безпечності та якості харчових продуктів» (далі - Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених Законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

Частиною першою статті 30 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», визначено, що дозволяється використання лише тих харчових добавок, що включені до Державного реєстру харчових добавок.

Частиною другою статті 30 Закону визначено, що частиною Державного реєстру харчових добавок є харчові добавки, які визнані Європейським Союзом такими, що є безпечними для споживання людиною.

Перелік харчових добавок визначено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 1996 року №222 «Про затвердження санітарних правил і норм по застосуванню харчових добавок», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16 грудня 1996 року за №715/1740, а також додатком 1 Регламенту (ЄС) від 16 грудня 2008 року №1333/2008 «Про харчові добавки».  

У разі виявлення вищезазначеної продукції необхідно негайно інформувати Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на електронну адресу: veterinary-arb@ukr.net.