Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

«Полум’яні» підсумки вихідних: понад 70 епізодів пожеж на відкритих територіях на площі майже 45 Га

10.04.2018
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Протягом святкових вихідних днів рятувальникам Миколаївщини було «не солодко». Для когось тривали свята, а підрозділи Головного управління ДСНС України у Миколаївській області працювали у посиленому режимі несення служби, забезпечуючи безпеку під час богослужінь, а також приборкуючи пожежі, переважно на відкритих територіях.
Навмисні підпалювачі, а також  поціновувачі відпочинку на природі, за три дні спровокували 70 пожеж загальною площею майже 45 Га. Горіли плавні (очерет), суха трава та сміття. Вогняний півень зачепив і лісопаркові та навіть заповідні зони (7 квітня – 4,7 Га на території Михайлівського природно-охоронного науково-дослідного відділення природного заповідника "Єланецький степ", 8 квітня 4500 кв.м. на території Новоодеського лісництва).  

Вражає те, що вже увійшло в систему, кожного року із першими теплими днями навмисно випалювати очерет. При цьому всім навколо доводиться дихати шкідливим димом, а люди, що живуть поблизу, ще й спостерігають справжній «попільний дощ», так як чорні частинки розлітаються на сотні метрів. Також у небезпеці під час пожеж очерету опиняються і інші природні екосистеми та житловий сектор. Враховуючи те, що під’їзди до води для пожежної техніки ускладнені або взагалі неможливі, а в деяких місцях поряд із водоймами з очеретом розташовані лісові масиви, як у Новоодеському та Миколаївському районах області, постає питання, яким чином врятувати від вогню лісові насадження чи приватні території?
Кожна пожежа, чи то у житловому секторі, чи то на відкритих територіях та коли горить очерет, створює небезпеку для здоров’я, а іноді й життя людей (як приклад 9 квітня рибалка сидів на містку та не помітив, що горить очерет доти, доки вогонь не дістався до нього. Чоловік насилу встиг вибігти на берег, трохи обпаливши при цьому обличчя).


Шановні мешканці нашого краю!

Не порушуйте правила пожежної безпеки!

Не провокуйте пожежі на відкритих територіях і пам’ятайте, що навмисний підпал карається законом.

http://mk.dsns.gov.ua