Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги суб’єктів підприємницької діяльності!

30.01.2018
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

З метою захисту конституційних прав громадян щодо користування державною мовою та відповідно  до статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів» інформація споживачеві повинна надаватись згідно із законодавством про  мови.

Згідно зі статтею 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова.

Відповідно до Закону України «Про засади державної мовної політики» державна мова – закріплена законодавством мова, вживання  якої обов’язкове в органах державного управління та діловодства, установах та організаціях, на підприємствах, у державних закладах освіти, науки, культури, у сферах зв’язку та інформатики тощо.

Українська мова, як державна мова обов’язково застосовується на всій території України.

В економічній і соціальній діяльності об’єднань громадян, приватних підприємств, установ та організацій, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб вільно використовується державна мова.

Враховуючи вищезазначене, з метою запобігання надходжень звернень громадян, додержання вимог законів України «Про захист прав споживачів», «Про засади державної мовної політики», інформація в об’єктах торгівлі, в закладах ресторанного господарства (меню, прейскуранти, куточок споживача тощо) повинна бути обов’язково на державній мові.