Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Южноукраїнськ, Костянтинівськ чи інше?

26.01.2018
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Голова Миколаївської обласної адміністрації Олексій Савченко виступив з ініціативою щодо перейменування Южноукраїнська, Вознесенська та Первомайська.

«Миколаївщина має багату історію, а миколаївцям є чим пишатися, відтак містам було б логічно повернутися до історичних назв, - наголосив очільник області під час урочистостей на честь Дня Соборності України і закликав міських голів разом із громадами розглянути це питання.

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради пропонує всім членам територіальної громади прийняти участь у обговоренні пропозиції голови Миколаївської ОДА та виказати свою особисту думку.

Як ви вважаєте:

  1. Чи потрібно перейменувати Южноукраїнськ?
  2. Яка назва є найбільш прийнятною для нашого міста? (варіанти і мотивація для обрання цієї назви)

Пропозиції приймаються з 01.02.2018 по 28.02.2018 з 8.00 до 17.15 (понеділок-четвер), з 8.00 до 16.00 (п’ятниця) за телефоном 5-50-69, або безпосередньо у виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради за адресою: вул. Дружби народів буд.48, каб. 19 (відділ звернень громадян, зав’язків з громадськістю та засобами масової інформації апарату Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету).

Увага! Дане опитування не є частиною процедури перейменування населеного пункту. Його дані потрібні для попереднього з’ясування громадської думки.

                            ______________________________

На шляху наближення нашої країни до стандартів європейського життя, одним з найважливіших завдань є ментальне прийняття державності України і її розбудова. В Южноукраїнську довгий час деякі вулиці  мали назви радянської епохи «побудови комунізму» (проспекти Леніна, Комуністичний та інш.). Ситуація змінилась докорінно після прийняття у серпні 2015 року Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (один з законодавчих актів декомунізаційного пакету) і підписанням відповідного Розпорядження міського голови про перейменування вулиць.

Аналогічним рудиментом пострадянських часів, я вважаю, є російськомовна назва Южноукраїнська. Наше прекрасне місто збудоване на мальовничому березі річки Південний Буг, на території, де в славетні часи козацької доби знаходилась Буго-Гардівська паланка Запорізької Січі. То чому б не дати йому назву, пов’язану із його історичним минулим, або географічними особливостями? Це було б цілком логічно і в даному ракурсі ініціатива голови Миколаївської обласної адміністрації Олексія Савченко, безперечно, заслуговує на увагу!

Закликаю громадськість міста виказати свою думку з приводу піднятого питання. Особисто я вважаю, що Южноукраїнськ із гордістю міг би носити ім’я Костянтинів (на честь селища Костянтинівка, на території якого побудоване місто), Гард, Буг, або інше. Слово за вами, шановні городяни.

Віктор Пароконний,
Южноукраїнський міський голова.