Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Вішинг – дзвінки клієнтам банків з метою виманювання реквізитів платіжних карт, необхідних для проведення операцій без використання картки

22.01.2018
Відділ правової роботи Южноукраїнської міської ради

Шахраї можуть представлятися співробітниками банку, розповідати історії про «проблеми в системі», необхідність терміново відновити усі пер персональні дані клієнта, аби зберегти гроші на рахунку, або ж щоб переконатися, що ваша картка не була вкрадена. Для цього вони обов’язково проситимуть назвати усі ваші персональні та карткові дані. Або ж просто попросять зачитати код, який прийде Вам по SMS і, начебто, підтверджуватиме те, що картка ваша і, з нею усе гаразд. Але не зачитуйте, що написано у повідомленні. Адже у цей час , найімовірніше,шахраї саме намагаються через банкомат скористатися послугою «готівка без картки». І все , що їм потрібно – той самий код, який від вас і вимагають. Щойно його буде озвучено – гроші буде знято з рахунку.

Ще один спосіб, к шахраї можуть вкрасти гроші з банківського рахунку – роздобути дублікат SIM – картки мобільного номера власника картки. Тоді ваш телефон буде заблокований, а шахраї, знаючи номер «кредитки» та маючи на руках дублікат SIM – ки, отримують усі необхідні паролі й коди підтвердження операцій в Інтернеті, чи ж біля банкомату.

Тому запам’ятайте!

  1. Нікому й ніколи не повідомляйте свій ПІН – код.
  2. У жодному разі не надавайте особисту інформацію у відповідь на електронні листи чи дзвінки, навіть з банку. Кращі самі пере телефонуйте на офіційний номер call - центру вашої фіну станови і з’ясуйте ситуацію.
  3. Працівник банку ніколи не буде дзвонити до вас із закрито номеру. Якщо Вас просять надіслати пароль або інші карткові дані , не робіть цього, поки самі не зв’яжетесь із банком і не переконаєтесь , що це не спроба шахрайства.
  4. Працівник банку ніколи не може сам дзвонити Вам, аби запитати ваше «контрольне слово» з анкети.
  5. Не залишайте персональні дані й дані про свою картку на Інтернет – сайтах та в оголошеннях.
  6. Встановіть ліміт зняття готівки з картки : добовий і на кожну операцію. За потреби, ви зможете легко його змінити, а от шахраям це обмежить простір для дій.
  7. Підключиться до SMS – банкінгу, аби знати про усі операції по вашому рахунку.
  8. Якщо є така можливість, краще купити номер  телефону, який ви будете використовувати тільки для фінансових операцій і про нього будуть знати тільки у вашому банку. Але в банку треба вказати інший телефон для зв’язку. Всі дзвінки на цей спеціальний номер просто ігноруйте, не відповідайте.

Дана інформація опублікована на прохання начальника Южноукраїнського відділення поліції Первомайського відділу ГУНП.