Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

35 років першому енергоблоку ЮУАЕС

22.12.2017
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

У День енергетика виповниться 35 років з дня пуску першого енергоблока Южно-Української АЕС. 22 грудня 1982 року о 22 годині 50 хвилин блок №1 ЮУАЕС був синхронізований з Єдиною енергосистемою країни. 9 днів по тому блок-мільйонник малої серії типу ВВЕР-1000 було введено в експлуатацію. Саме відтоді веде відлік своєї історії Южно-Український енергокомплекс на Південному Бузі.

Згодом до енергетичної карти держави було занесено ще два атомні енергоблоки на южно-українському майданчику: 1985 року до лав діючих став другий, а 1989-го - третій «мільйонники» ЮУАЕС. Пізніше - з 1999-го по 2007-й - до них долучилися чотири гідроагрегати Каскаду ГЕС-ГАЕС: по два на Олександрівській гідро- та Ташлицькій гідроакумулюючій електростанціях. 

Нині Южно-Український енергетичний комплекс є не лише основним енергогенеруючим підприємством півдня України, яке забезпечує виробіток 12% усієї електроенергії в державі, а й, завдяки високоманевровим агрегатам ТГАЕС, забезпечує баланс навантаження енергосистеми, виступаючи одним з гарантів енергетичної безпеки країни.

За три з половиною десятиріччя беззмінної вахти на рахунку енергетичного первістка підприємства – атомного блока №1 – 199 мільярдів генерованих кіловат-годин. Це на 30% більше річного енергоспоживання держави. Електроенергії, виробленої першим южно-українським блоком, вистачило б, аби забезпечити 4 роки роботи всіх промислових підприємств України, або ж 6 років енергоспоживання населення. 

На сьогодні його історія рясніє чималою кількістю яскравих сторінок.  Завершивши проектний строк експлуатації, згідно з  рішенням  ДІЯРУ, перший «мільйонник» ЮУАЕС продовжує безпечно та надійно працювати, вносячи свою важливу частку в енергонезалежність України. Аби забезпечити та довести працеспроможність та відповідність його обладнання сучасним міжнародним стандартам, було проведено сотні досліджень і випробувань, модернізаційних і реконструктивних робіт.  Цією роботою по праву пишається колектив атомників. Набутий досвід ліг у основу діяльності з підготовки до довгострокової експлуатації блока №2, виробниче життя якого також продовжено на 10 років, та нині широко застосовується в роботі з підготовки до довгострокової експлуатації блока №3.

У день 35-річного ювілею першого енергоблока колектив ВП ЮУАЕС переконаний, що попереду на нього чекає ще багато трудових перемог та виробничих звершень.

ЯК ЦЕ БУЛО

(хроніка будівництва та виробничого життя 1-го енергоблока)

1975 рік

23  січня Розпорядженням Ради Міністрів СРСР  затверджено технічний проект першої черги Южно-Української АЕС.

3 травня  розпочалися земляні роботи з підготовки основи першого реактора. Цей день вважається початком будівництва об'єктів промислового майданчика Южно-Української АЕС.

1976 рік

9 вересня  відбулася урочиста закладка першого кубометра бетону в основу першого енергоблока Южно-Української АЕС.

 1982 рік

22 грудня о 22 годині 50 хвилин енергоблок №1  Южно-Української  АЕС уперше було синхронізовано з  Єдиною енергосистемою країни.

31 грудня перший енергоблок ЮУАЕС введено в експлуатацію.

 1996 рік

Жовтень - ЮУАЕС як відокремлений підрозділ (ВП ЮУАЕС) увійшла до складу ДП «НАЕК «Енергоатом», яке об'єднало всі атомні електростанції України.

2001 рік

Червень - здано в експлуатацію повномасштабний тренажер для підготовки оперативного персоналу енергоблоків №1 і №2 ЮУАЕС.

2002 рік

Липень – ЮУАЕС першою серед атомних станцій України  отримала постійну ліцензію на експлуатацію ядерних енергоблоків.

2009 рік

1-11 лютого  на запрошення уряду України експертами МАГАТЕ на енергоблоці №1 ЮУАЕС проведено місію з оцінки проектної безпеки. Експерти визнали, що проектна безпека енергоблока №1  відповідає стандартам безпеки МАГАТЕ.

2-9 листопада на запрошення уряду України експертами МАГАТЕ і Європейської комісії проведено місію OSART на енергоблоках №1 і №2 ЮУАЕС і експертну місію з оцінки експлуатаційної безпеки. Експерти визнали відповідність рівня експлуатаційної безпеки міжнародним стандартам.

2011 рік

14-18 листопада експертами МАГАТЕ в рамках спільного проекту з оцінки безпеки МАГАТЕ-ЄС-Україна проведено постмісію OSART на енергоблоках №1 і №2. Експерти визнали відповідність рівня експлуатаційної безпеки міжнародним стандартам.

2012 рік

16 жовтня - 17 листопада пройшла активна фаза процесу громадського обговорення питань продовження строку експлуатації енергоблока №1. Громадські слухання відбулися в 3 містах: Южноукраїнськ, Первомайськ і Вознесенськ, а також у районних центрах Доманівка, Братське та Арбузинка. Їхні учасники в цілому підтримали діяльність атомників з продовження строку експлуатації першого блока в надпроектний  строк за умови забезпечення належного рівня його безпеки та збереження соціально-економічних компенсацій ризику для населення зони спостереження, встановлених законодавством України.

Грудень – Держінспекцією ядерного регулювання України та Міністерством енергетики і вугільної промисловості погоджено рішення НАЕК «Енергоатом» «Про приведення етапу життєвого циклу «експлуатація» енергоблока №1 Южно-Української АЕС у відповідність до вимог діючих норм і правил». Початком етапу життєвого циклу «експлуатація» першого блока ЮУАЕС визнано 2 грудня 1983 р., проектний 30-річний строк його експлуатації має завершитися  2 грудня 2013 р.

2013 рік

7-10 жовтня на енергоблоці №1 ЮУаЕс пройшло  комплексне інспекційне обстеження. Міжвідомча комісія в складі представників ДІЯРУ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної екологічної інспекції, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки, Міністерства внутрішніх справ і Державної санітарної служби України підтвердила його готовність до експлуатації в надпроектний строк.

18 листопада в Южноукраїнську пройшли громадські слухання щодо проекту рішення ДІЯРУ про продовження строку експлуатації енергоблока №1. Вони стали ключовим етапом громадського обговорення - діалогу з громадськістю, організованого за ініціативи ДІЯРУ.

28 листопада - Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України визнала обґрунтованою оцінку строку безпечної експлуатації енергоблока №1 Южно-Української АЕС на визначених у проекті рівнях потужності протягом наступних 10 років (до 2 грудня 2023 року).

2016 рік

1 листопада блок №1 ЮУАЕС виведено на рівень теплової потужності 3045 МВт, що відповідає 101,5% проектної потужності. Такого результату досягнуто за рахунок зменшення надмірного консерватизму, закладеного в процесі розробки проекту енергоблока типу ВВЕР-1000, завдяки впровадженню нових засобів і систем вимірювання параметрів роботи енергоблока, а також програмно-технічних комплексів. 45 надпроектних теплових мегават потужності дозволяють одержати 15 додаткових електричних мегават з енергоблока. Додатковий річний енерговиробіток  може скласти 97,5 млн кВт-год. електроенергії.

2017 рік

Липень-вересеньпід час планово-попереджувального ремонту енергоблока №1 замінено дві третини конденсатора турбіни. При цьому заплановані роботи вдалося виконати майже на 10 діб раніше встановленого терміну. Це дозволило підвищити ККД, ефективність роботи блока.  Решту робіт з заміни конденсатора турбогенератора буде виконано в ППР-2018.