Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Соціальна реабілітація дітей з інвалідністю

22.12.2017
КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Южноукраїнська"

Відділення соціальної реабілітації дітей – інвалідів комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Южноукраїнська» - це установа, діяльність якої направлена на створення системи заходів для відновлення або опанування дітьми з інвалідністю або дітьми віком до двох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, знань та навичок, необхідних для незалежного або підтриманого проживання в соціальному середовищі. Звичайно, не всі діти у зв’язку з інвалідністю, до якої призвело захворювання, травма (її наслідки) або вроджені вади, мають обмеження життєдіяльності при взаємодії із зовнішнім середовищем, але, безумовно, всі родини, в яких виховуються діти з інвалідністю потребують соціального супроводу та захисту.

На сьогоднішній день у м. Южноукраїнськ зареєстровано 149 дітей з інвалідністю, з них 19 дітей навчаються у навчальних закладах, спеціалізованих школах – інтернатах і фактично проживають за межами нашого міста. 130 дітей живуть в м. Южноукраїнськ, з них:

62 дитини – діти, яким інвалідність не створює перепон до взаємодії з соціальним середовищем. Переважно це діти із захворюваннями внутрішніх органів та систем – вроджені вади серця, цукровий діабет, онкологічні захворювання в стадії ремісії, ВІЛ – інфіковані. Ці діти в основному перебувають у своєму природному середовищі – в колективах однолітків загальноосвітніх шкіл та дошкільних навчальних закладів. У відділенні реабілітації за необхідності отримують послуги медичного супроводу, фізичної реабілітації.

33 дітей – більшою чи меншою мірою адаптовані до суспільного життя. Це діти з легкими інтелектуальними вадами, із розладами психіки, з неврологічними захворюваннями, із порушеннями опорно-рухового апарату. Такі діти потребують спеціальних умов для реалізації їх прав на освіту. Навчання в школі організовано за індивідуальною або інклюзивною формою, в дошкільних навчальних закладах – в групах компенсуючого типу. У відділенні реабілітації частина цих дітей отримують послуги психолого – педагогічної, соціально – культурної, фізичної реабілітації, медичного супроводу.

35 дітей не охоплені навчанням в закладах освіти. Це діти дошкільного віку, яким у відділенні надаються реабілітаційні послуги за індивідуальним графіком. А також діти шкільного віку з грубими порушеннями інтелектуального та фізичного розвитку, що унеможливлює їх навчання в закладах освіти. Для цих дітей у квітні 2017 року у відділенні відкрито групу для надання соціальної послуги денного догляду. Для дітей цієї групи організовано розвиваючі заняття, спостереження за станом здоров’я, триразове харчування, денний відпочинок, здійснення допомоги у самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, годування тощо), формування та підтримку навичок самообслуговування, проведення культурно – масових заходів. Для організації харчування та денного відпочинку (сну) за кошти міського бюджету було придбано твердий та м’який інвентар, меблі, посуд.

У 2017 році реабілітаційні послуги в групі та поза групою за індивідуальним графіком відповідно до рекомендацій лікарсько – консультативної комісії отримали 60 дітей, з них 54 дитини з інвалідністю віком від 2 до 16 років та 6 дітей віком до 2 років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності. Кількість отримувачів реабілітаційних послуг порівняно з 2016 роком збільшилась удвічі.

До штату відділення входять 6 педагогів – це вчитель – реабілітолог, вчитель – логопед, практичний психолог, 2 вихователі, культорганізатор, а також завідувач відділення, соціальний працівник, фахівець із фізичної реабілітації, помічник вихователя, прибиральник службових приміщень, медична сестра (0,25 шт. од.), мийник посуду (0,25 шт. од.), машиніст з прання та ремонту спецодягу (0,25 шт. од.) всього –12 шт. од. Посади вихователя, помічника вихователя, культорганізатора, соціального працівника, медичної сестри, мийника посуду та машиніста з прання було введено до штату відділення у 2017 році.

Значно пожвавилась у поточному році інформаційно – роз’яснювальна робота щодо діяльності відділення. Так, у серпні поточного року у відділенні з метою презентації закладу для родин, в яких виховуються діти з інвалідністю, та соціальних партнерів було проведено день відкритих дверей.

Постійно співпрацюємо з соціальними партнерами – Центром соціальним служб для сім’ї, дітей та молоді (група самопідтримки батьків, які виховують дітей з інвалідністю), дитячою поліклінікою, управлінням освіти (ЛКК, ПМПК), управлінням молоді, спорту та культури (подарунки, костюми). Налагоджено співпрацю з колегами з центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю в Арбузинському районі (запрошуємо на відкриті заняття у відділення і самі відвідували колег з метою обміну досвідом).

Широко висвітлюється робота відділення на офіційному сайті міста.

Виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради комунальному закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Южноукраїнська» влітку 2017 року передано автомобіль «Соболь», тому з'явилася можливість возити дітей на екскурсії та прогулянки, в т.ч. і за межі міста.

За рахунок коштів з міського бюджету в рамках виконання міської комплексної Програми «Турбота» трьома курсами на рік діти пройшли діагностику та отримали оздоровчі процедури в ОРК «Іскра» ВП ЮУ АЕС.

На стадії вивчення знаходиться питання надання дітям послуг з іпотерапії в нашому місті.

Покращення матеріальних умов у відділенні відбувається не лише за рахунок коштів з міського бюджету, а й з депутатського фонду і за кошти благодійників.

Завдяки співпраці з депутатським корпусом були виділені кошти на придбання телевізора, акустичної системи, цифрової камери.

Завдяки небайдужості благодійника до новорічних свят придбано штучну ялинку, яка створює для діток гарній настрій.