Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Звіт про виконану роботу відповідно до Плану проведення спільних заходів щодо протидії незаконному функціонуванню грального бізнесу на території м.Южноукраїнська на 2017 рік

21.12.2017
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У березні 2017 року управлінням з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради було розроблено план проведення спільних заходів  щодо протидії незаконному функціонуванню грального бізнесу на території м.Южноукраїнська  на  2017 рік (далі – План).

До основних виконавців заходів, передбачених у Плані, відносяться Южноукраїнське відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради, служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради, Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління освіти Южноукраїнської міської ради та управління економічного розвитку Южноукраїнської міської ради.

 На виконання заходів щодо протидії незаконному функціонуванню грального бізнесу на території м. Южноукраїнська протягом  2017 року службою у справах дітей Южноукраїнської міської ради спільно з співробітниками Южноукраїнського відділення поліції був розроблений графік проведення рейдів щодо недопущення перебування дітей на вулицях та розважальних закладах міста в нічний час.

При проведенні рейдів контролювалося перебування дітей в розважальних закладах міста в нічний час, продаж їм спиртних напоїв та тютюнових виробів. За порушення правил торгівлі спиртними напоями працівники розважальних закладів притягуються до адміністративної відповідальності. Батьки затриманих дітей попереджаються про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків та притягуються до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП. 

Під час відвідування сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, проводились профілактичні бесіди з батьками та дітьми щодо негативного впливу  грального бізнесу на дітей.

Працівники служби у справах дітей приймають  активну участь у проведенні профілактичних оглядів серед учнів «групи ризику» та радах профілактики в учбових закладах міста. Протягом вищезазначених заходів проводяться індивідуальні профілактичні бесіди з дітьми, схильними до скоєння правопорушень, та їх батьками, а також ведеться роз’яснювальна робота щодо пагубного впливу діяльності гральних закладів та інтерактивних клубів.

Представниками Южноукраїнського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за звітний період було проведено 87 профілактичних групових заходів серед учнівської молоді та клієнтів, охоплено профілактичною роботою 1655 дітей та дорослих.

Спеціалістами управління освіти Южноукраїнської міської ради спільно з соціальними педагогами загальноосвітніх закладів міста проведено ряд лекцій та бесід з учнями на такі теми: «Принципи інтернет-безпеки», «Інтернет залежність», «Пагубний вплив діяльності гральних залів та інтерактивних клубів», «Гральний бізнес – поза законом», «Залежність від азартних ігор» тощо.

Крім того, було проведено роботу, направлену на ідентифікацію учнів, які схильні до участі в незаконних азартних іграх чи відвідують гральні заклади.

З батьківською громадськістю організовано зустріч, на якій обговорювалося питання пагубного впливу діяльності гральних автоматів на психіку дітей.

Протягом поточного року Южноукраїнським відділенням поліції Первомайського відділу поліції ГУ НП  в Миколаївській області  до Єдиного реєстру досудових розслідувань зареєстровано 11 фактів функціонування незаконного грального бізнесу на території міста Южноукраїнська.

На теперішній час по одному кримінальному провадженню слідчим відділом Южноукраїнського відділення поліції прийнято рішення згідно ст.284 КПК України про закриття кримінального провадження, щодо інших фактів - триває досудове слідство.

Також на території м.Южноукраїнська виявлено функціонування 11 гральних закладів. Нижче у таблиці наведено назву об’єкту, адресу розташування та форму власності приміщення, де розташовано гральний заклад.

№ п/п

Назва об’єкту

Адреса розташування

Форма власності приміщення

1.

ПП «Укрлотоспорт»

вул. Миру, 9/2

приватна

2.

ПП «Укрлотоспорт»

вул. Миру, 14/1

приватна

3.

ПП «Укрлотоспорт»

вул. Дружби Народів, 36/1

приватна

4.

ПП «Укрлотоспорт»

пр. Незалежності, 23Б

приватна

5.

ПП «Укрлотоспорт»

пр. Незалежності, 26П

приватна

6.

ТОВ «Українська національна лотерея»

пр. Незалежності, 24А

приватна

7.

ТОВ «Лото – Стар»

пр. Незалежності, 24/1

приватна

8.

ТОВ «Євротрейд-Миколаїв» (засновник ТОВ «М.С.Л.»)

пр. Незалежності, 31

приватна

9.

ТОВ «Лото Платінум» (засновник ТОВ «М.С.Л.»)

пр. Незалежності, 31 кв.37

приватна

10.

ТОВ «Консіст Груп» (засновник ТОВ «Українська національна лотерея»)

пр. Незалежності, 31, прм. 4

приватна

11.

Інтернет - клуб

б-р Шевченка, 8

приватна

 

Виходячи з положення пункту 1 статті 18 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що не перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на договірній і податковій основі та на засадах підконтрольності у межах повноважень, наданих органам місцевого самоврядування законом.

При цьому, відповідно до статті 6 Господарського кодексу України, загальними принципами господарювання в Україні є, в тому числі, заборона незаконного втручання органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у господарські відносини.

До того ж, пунктом 4 статті 23 Господарського кодексу України забороняється незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб’єктів господарювання. А також, не допускається видання правових актів органів місцевого самоврядування, якими встановлюються не передбачені законом обмеження щодо обігу окремих видів товарів (послуг) на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Законами України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» № 76-VIII та «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» № 71-VIII встановлено мораторій на проведення перевірок суб’єктів господарювання контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції України).

Зокрема, відповідно до п.3 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 № 71-VIII у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

03 листопада 2016 року Верховною радою України прийнято Закон України «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», яким продовжено мораторій на проведення перевірок суб’єктів господарювання контролюючими органами.

Тому, лише у  випадку надходження інформації про порушення Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» слідчим відділом Южноукраїнського відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області буде здійснена перевірка правомірності функціонування зазначених ігрових автоматів, а у разі відсутності дозволу – припинено їх функціонування.

         Для отримання інформації від населення та її оперативного відпрацювання начальником відділу взаємодії з правоохоронними органами УНС ВПО було організовано особистий прийом громадян та забезпечено функціонування гарячої телефонної лінії  з метою виявлення  можливих місць незаконного розташування ігрових залів та віртуальних казино на території міста. Вся отримана інформація була передана до Южноукраїнського відділення поліції для врахування в роботі та відпрацювання.

З метою подальшого забезпечення ефективної протидії гральному бізнесу на території міста Южноукраїнська планується затвердження плану проведення спільних заходів  щодо протидії незаконному функціонуванню грального бізнесу на території міста  на  2018 рік.