Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Пріоритетом для будь – якої держави є дотримання прав і свобод людини

12.12.2017
Южноукраїнське відділення поліції Первомайського ВП ГУНП

Пріоритетом для будь – якої держави є дотримання прав і свобод людини.

Так, в Конституції України окремий розділ присвячено правам і свободам людини і громадянина.

Згідно ст. 21 Конституції України всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

Відповідно до ст. 22 Конституції України права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

Згідно ч. 3 ст. 22 Конституції України за прийняття нових законів або при внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Щороку, в грудні місяці проводиться Всеукраїнський тиждень права в тиждень, що включає 10 грудня - День прав людини. Започатковано  проведення  Всеукраїнського тижня права 2008 році,  з нагоди  60-ї  річниці проголошення Загальної декларації прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною Асамблеєю  ООН  у 1948 році Загальної декларації прав людини.

Асамблея Генеральна проголосила Загальну декларацію прав людини як завдання, до виконання  якого  повинні прагнути всі народи і всі держави з тим, щоб кожна людина і кожний орган суспільства, завжди маючи на увазі цю Декларацію, прагнули шляхом освіти сприяти поважанню цих прав і свобод і забезпеченню, шляхом  національних і міжнародних прогресивних  заходів, загального і ефективного визнання і здійснення їх як серед народів держав-членів Організації, так і серед народів територій, що перебувають під їх юрисдикцією.

Метою проведення заходів з проведення Всеукраїнського тижня права є  урахування важливого значення для правової освіти в подальшій розбудові України як правової держави, виховання у громадян поваги до закону і  прав  людини.

В Україні як в соціальній, правовій державі людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Система прав і свобод людини і громадянина, яка діє на сьогоднішній день в нашій країні, встановлена Конституцією України, розроблена з урахуванням міжнародно – правових стандартів в галузі прав людини, до того ж принцип соціального захисту громадян втілений у ратифікованих Україною міжнародних актах та рішеннях Європейського суду з прав людини.

Дотримання прав людини є ключовою національною ідеєю України та усіх демократичних країн світу. Незалежно від обраної формули національної ідеї, в її центрі  знаходиться людина, її інтереси, дотримання прав і свобод.