Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Пам’ятка для населення з профілактики грипу

01.12.2017
Южноукраїнський МРВЛД ДУ «Миколаївський ОЛЦМОЗУ»

Захворюваність грипом за останні 3 роки в м. Южноукраїнську знаходилась на низьких рівнях, в зв’язку з чим на сезон 2017-2018р. можливо зростання числа хворих на грип. Орієнтований початок епідсезону – кінець грудня – січень. Згідно прогнозам Всесвітньої Організації Здоров’я, Українців очікує розповсюдження трьох штамів грипу:  А Брісбен а Мічиган і В Гонконг. В середньому за минулі роки в місті Южноукраїнськ на ГРВІ хворіло від 5 до 9 тис. чоловік, з них 50-60% складали діти, грипом  хворіло  від 150 до 400 чоловік, 30% від яких склало дитяче населення.

Існує два основних  механізмів передачі грипу: повітряно - крапельний та контактний. Віруси розповсюджуються при чханні, кашлі, розмовах. Крім того, вони осідають на предмети, двірні ручки, кнопки ліфтів, тощо та зберігаються там декілька годин, ось чому важливо мити руки  і уникати дотики рук з іншими особами.

Групи ризику захворювання на грип: першими підхопити грип ризикують  – люди зі слабким імунітетом і ті, чия діяльність пов'язана з контактом  зі значною кількістю людей. До професійних груп ризику відносяться: - медичні працівники, вчителі та вихователі, продавці і водії громадського транспорту. До категорії населення зі слабким імунітетом відносяться: - діти, особливо до п'яти років, вагітні, люди похилого віку, а також люди із зайвою вагою, заворюваннями дихальної системи, діабетом  і серцево-судинними захворюваннями.

Прояви грипу: гострий початок з чітко вираженими проявами інтоксикації (слабкість, головний біль, біль в м’язах, висока температура  до 40 град., яка  тримається 5-7 днів), гіперемія склер та біль у очних яблуках, сльозотеча. Пізніше з’являються кашель, виділення з носу, біль у горлі, тощо. При несвоєчасному зверненні до лікаря та неповноцінному лікуванні можливі ускладнення – пневмонія, серозний менінгіт, енцефаліт, ураження нирок, загострення хронічних захворювань, тощо. Вірогідна висока летальність .

Профілактика грипу та ГРВІ:

  • вакцинація являється найбільш ефективним заходом скорочення захворюваності та смертності від грипу. Це найліпший засіб захисту  від непередбачуваної загрози
  • необхідно виконувати оздоровчі заходи: фізична культура, загартування, обмеження впливу шкідливих звичок, раціональне харчування з достатнім вмістом в їжі вітамінів, у першу чергу - вітаміну С
  • під час підйому захворюваності на грип слід уникати місць скупчення людей, масових заходів. При наявності хворого вдома слід забезпечити максимальну його ізоляцію, часто провітрювати кімнату, ретельно мити руки та посуд. Не слід забувати, що при контакті з хворими людьми необхідно користуватися у приміщеннях одноразовими або марлевими пов’язками, які необхідно міняти кожні 4 години. Особливо це стосується людей з групи ризику.
  • на підприємствах та в організаціях слід забезпечити комфортний температурний режим.
  • необхідно додержуватися правил особистої гігієни, у першу чергу – мити руки після приходу додому, не торкатися брудними руками слизових оболонок носу, очей, роту.
  • частіше бувати на свіжому повітрі.
  • при перших проявах захворювання  обов’язково необхідно викликати лікаря до дому. Не в якому разі не займайтеся самолікуванням.

Строго виконуючи нескладні заходи профілактики, ви захистите себе і оточуючих від виникнення та розповсюдження захворювань.