Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Громадський контроль за особами умовно-достроково звільненими від відбування покарання

22.11.2017
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання – це один  із найпоширеніших видів звільнення особи від подальшого відбування покарання. Ця норма законодавства  дає надію засудженому на можливість  дострокового звільнення від відбування призначеного судом покарання і стимулює його до зразкової поведінки і сумлінного ставлення до праці як обов’язкових умов для здійснення такої надії.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання має свої особливості. З однієї сторони воно стосується осіб, які становлять меншу небезпеку, оскільки даний інститут застосовується лише до тих, хто, на думку суду, не потребує для свого виправлення повного відбування призначеного судом покарання, тобто засуджених, які характеризуються позитивно. Вірогідність вчинення ними повторних злочинів значно менша. З іншої сторони, ці особи звільнені достроково, внаслідок чого підготовка їх звільнення могла не проводитись. Це означає, що всі питання побутового та трудового влаштування вони повинні вирішувати самостійно.

Водночас, суд, застосовуючи умовно-дострокове звільнення не покладає  на засудженого виконання тих чи інших обов’язків, окрім одного – не вчинювати нових злочинів, внаслідок чого неможливо покласти здійснення контролю за такими особами на якийсь державний орган. У зв’язку з цим законодавець і передбачив обов’язкове встановлення за такими особами громадського контролю, здійснення якого покликане сприяти закріпленню результатів виправлення і ресоціалізації.

Громадський контроль за особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, а також виховна робота з ними організовуються спостережною комісією Южноукраїнської міської ради і здійснюються представниками громадських організацій та трудових колективів за місцем проживання цим осіб. Задачею громадського контролю за особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, є забезпечення належної реалізації правообмежень, що випливають з наявності судимості, закріплення результатів виправлення і ресоціалізації, дотримання цими особами встановленого в суспільстві правопорядку, недопущення вчинення ними повторних злочинів.

У нашому місті громадський контроль за даними особами здійснюють члени спостережної комісії, старші інспектори громадських пунктів охорони правопорядку відділу взаємодії з правоохоронними органами управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради.

Кожен з них дотримується законності при здійсненні громадського контролю, що передбачає точне і чітке дотримання суб’єктами й учасниками діяльності Конституції України, інших законів, прийнятих на її основі.

З метою здійснення громадського контролю за особами умовно-достроково звільненими від відбування покарання за 10 місяців поточного року старшими інспекторами громадських пунктів охорони правопорядку відділу взаємодії з правоохоронними органами  проведено 84 перевірки за місцем мешкання осіб умовно-достроково звільнених з місць позбавлення волі.

Під час перевірок роз’яснено зміст статей Кодексу України про адміністративні правопорушення і попереджено про кримінальну та адміністративну відповідальність, також проведено бесіди профілактичного характеру щодо недопущення повторних злочинів та адміністративних правопорушень. Проінформовано про види послуг та допомог, які надаються Департаментом соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради, Южноукраїнським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Южноукраїнським міським центром зайнятості та роз’яснено про необхідність здійснення флюорографічного обстеження.

Задля підвищення ефективності роботи, на підставі інформації органів і установ виконання покарань, ведеться облік осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання, організовується контроль за поведінкою таких осіб та проводяться виховні заходи протягом невідбутої частини покарання, здійснюються заходи соціального патронажу, зокрема в питаннях сприяння працевлаштуванню умовно-достроково звільнених осіб.