Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

З початку року на пожежах в Україні загинуло 1 тис. 322 людини

15.11.2017
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

І знову добова статистика вражає кількістю загиблих та постраждалих на пожежах у побуті громадян. Вражає і водночас свідчить про те, що з істотним зниженням температурних показників, значно зростає показник смертельних випадків. Адже з настанням холодів, люди одразу починають вмикати несправні обігрівачі та користуються пічним опаленням без належного догляду. І як наслідок — кількість загиблих з початку тижня не зменшується: знову 7 загиблих на пожежах в Україні минулої доби. І це при доволі невеликій кількості займань у житловому секторі за 12 листопада — 71 випадок. Водночас травми різного ступеню важкості отримали ще 2 особи, а 6-х вдалося врятувати.

Як зазначають вогнеборці, основними причинами виникнення займань і як наслідок загибелі людей є власна недбалість громадян та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки у побуті. Паління у ліжку, перевантаження або несправність електромережі, побутових приладів, а особливо старих чи ненадійних обігрівачів у холодну пору року, недбалість дорослих по відношенню до власних дітей, залишених без нагляду... З високою вірогідністю усі ці фактори призводять до пожеж у помешканнях.

Статистика свідчить про те, що найчастіше жертвами вогняної стихії стають літні люди, а також багатодітні сім'ї, та громадяни, які опинилися в складних життєвих умовах.

Так, 9 листопада с. Новопідкряж Царичанського району Дніпропетровської області під час гасіння пожежі в одноповерховій житловій будівлі рятувальники виявили тіло загиблої 7-річної дівчинки.

Впродовж тижня під час гасіння пожеж рятувальники виявили загиблих громадян у приватних домогосподарствах на Рівненщині, Донеччині, Кіровоградщині, Харківщині, Івано-Франківщині, Житомирщині. Всі пожежі трапилися в сільській місцевості.

Загалом, з початку року показник загиблих та постраждалих на пожежах становить вже 1 тис. 322 та 1 тис. 246 особи відповідно. На сьогодні, при кількості пожеж у житловому секторі понад 26 тисячі, можна з упевненістю сказати, що кожна 20-та пожежа забирає людське життя. І зі зменшенням температурних показників статистика зміниться в не найкращий бік, якщо громадяни продовжать нехтувати власною безпекою.

Тож, заважаючи на вкрай невтішні та трагічні показники, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Розповідайте дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов'язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.

Завжди дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань! Зокрема:

не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;

слідкуйте за станом електромережі;

якщо ви обігріваєте помешкання за допомогою пічного опалення, обов'язково перевірте його справність;

не користуйтеся старими та ненадійними обігрівачами;

у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;

не паліть у ліжку;

намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.

Пам'ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

http://mk.dsns.gov.ua