Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Виявлення пожежі на початковій стадії – запорука збереження життя та матеріальних надбань

08.11.2017
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Питання дотримання протипожежних норм є дуже важливим, як на підприємствах чи в установах, так і на об’єктах з масовим перебуванням людей (дітей) особливо у нічний час. І про це співробітники ДСНС систематично нагадують власникам, приватним підприємцям, керівникам установ під час інспектувань чи профілактичних рейдів.

Про актуальність та необхідність дотримання норм та правил пожежної безпеки свідчить останній випадок, який стався рано вранці 7 листопада. Так, до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу в будівлі дитячого садочка в м. Очаків. За інформацією, в приміщенні кухні через коротке замкнення електромережі зайнялася лампа денного світла.

В даному дошкільному навчальному закладі встановлена автоматична система пожежної сигналізації, яка на початковій стадії пожежі спрацювала. Сигнал про пожежу, в автоматичному режимі, надійшов на пульт центрального пожежного спостереження, а також до оперативно-диспетчерської служби Головного управління ДСНС України у Миколаївській області. Персонал закладу негайно відреагував на сигнал, завдяки цьому вдалося мінімізувати наслідки події і не допустити розповсюдження вогню. Тому навчальний процес продовжено у звичному режимі. У іншому ж випадку, при відсутності пожежної сигналізації наслідки могли бути масштабними.

На виконання вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2017 року № 643-р «Деякі питання державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки» інспекторським складом Головного управління ДСНС України у Миколаївській області продовжується проведення позапланових перевірок об’єктів з масовим перебуванням дітей (людей). Співробітники ДСНС приділяють увагу кожній деталі у питаннях дотримання протипожежних норм та правил, перевіряють готовність персоналу та адміністрації до своєчасного реагування в разі необхідності, надають методичну та інформаційну підтримку та допомогу.

На теперішній час із 1142 об’єктів області, що підлягають перевірці, проінспектовано 749 (дошкільних та загальноосвітніх – 658, закладів охорони здоров’я, будинків для людей похилого віку (інвалідів) та об’єктів відпочинку (оздоровлення) перевірено 100%). Співробітниками пожежно-рятувальних підрозділів вивчено оперативно-тактичні характеристики об’єктів, роз’яснено вимоги та дії персоналу на випадок виникнення надзвичайної ситуації та пожежі, із розповсюдженням друкованої продукції (листівок, буклетів).

До Миколаївського окружного адміністративного суду підготовлено та направлено на розгляд адміністративні позови про застосування заходу реагування по 14 об’єктах, на яких виявлено порушення, що створюють загрозу життю та здоров’ю людей (6 − підвідомчих департаменту освіти та науки, 5 − управлінню охорони здоров’я, 3 − департаменту соціального захисту населення). На даний час справи ще не розглядалися.

За порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки та невиконання заходів приписів, за результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 763 посадових осіб.

Головне управління ДСНС України у Миколаївській області наголошує на необхідності дотримання правил пожежної безпеки, особливо на об’єктах з нічним перебуванням людей (дітей). Пам’ятайте, пожежу легше попередити ніж потім ліквідовувати її наслідки. Це питання є вкрай важливим, адже в разі її виникнення за кожним виявленим недоліком може стояти втрата життя!

 

ГУ ДСНС України у Миколаївській області