Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Атестація робочих місць за умовами праці: важливі нюанси, які потрібно знати роботодавцеві

08.11.2017
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Необхідність проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємстві зумовлена наявністю виробництва (технологічні процеси, обладнання, сировина, продукція), що є потенційним джерелом шкідливих і небезпечних факторів, які можуть заподіяти шкоду здоров’ю працівників зараз чи в майбутньому. Тому вкрай важливою є правильна організація проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Визначення необхідності проведення атестації робочих місць за умовами праці.

 Отже, щоб з’ясувати, чи потрібно проводити атестацію, підприємство досліджує: норми охорони та гігієни праці щодо свого виробництва; Списки №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах; Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці; Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня.

Наказ щодо проведення атестації робочих місць

Для організації і проведення атестації керівник підприємства повинен видати наказ, у якому вказується: підстава і завдання атестації; визначається склад атестаційної комісії; встановлюються терміни і графіки проведення як підготовчих робіт, так і самої атестації, визначаються проектні і науково-дослідні організації, що необхідні для науково-технічної оцінки умов праці і розробки заходів для їхньої оптимізації.

Комісія та строки проведення атестації робочих місць

До складу комісії для проведення атестації робочих місць включається уповноважений представник виборного органу первинної профспілкової організації, а в разі відсутності профспілкової організації – уповноважена найманими працівниками особа. Строки проведення атестації робочих місць: атестація робочих місць проводиться не рідше 1-го разу на 5 років; позачергова атестація може бути проведена в тому випадку, якщо умови праці на підприємстві істотно змінилися.

Результати проведення атестації робочих місць

 Основна мета атестації полягає в регулюванні відносин між власником або уповноваженим органом i працівником у сфері реалізації прав на: здорові й безпечні умови праці; пільгове пенсійне забезпечення; пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах. За результатами атестації визначаються заходи щодо поліпшення умов і безпеки праці. 

Зверніть увагу! Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць покладається на керівника підприємства чи організації.