Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Про черговий випадок африканської чуми свиней (АЧС) на території Миколаївської області

02.11.2017
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

18.10.2017 в особистому господарстві мешканця с. Василівка Березанського району Миколаївської області (дане господарство знаходиться на відстані 1,4 км. від с. Василівка) було зареєстровано захворювання та загибель 3-х свиней різних вікових категорій.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 008517 п.м./17 від 19.10.2017).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС 19.10.2017 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Березанській районній державній адміністрації (ДНПК), рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного вогнища, зон захисту та нагляду.

Встановлено епізоотичне вогнище – територію особистого господарства місцевого мешканця, яке знаходиться на відстані 1,4 км. від с.Василівка. На території населеного пункту запроваджено карантин та здійснюються профілактичні заходи, спрямовані на недопущення поширення хвороби.

Африканська чума свиней (АЧС) – це висококонтагіозна, гостра, інфекційна, вірусна хвороба свиней, що входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, обов'язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

Відповідно до вимог наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 №111 «Про затвердження Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» в неблагополучному пункті заборонено:

- увезення на територію спалаху (неблагополучного пункту) та вивезення за його межі тварин усіх видів, а також продуктів і сировини тваринного походження, інвентарю, матеріалів, які можуть містити фактори передачі АЧС (крім транспортування для спалювання);

- вивезення з території спалаху (неблагополучного пункту) продуктів рослинництва, кормів, інших вантажів.

Тому задля безпеки власного присадибного господарства рекомендуємо виключити придбання м’яса та м’ясних виробів поза межами ринків та офіційних торгівельних точок, якими забезпечується якісний ветеринарно-санітарний контроль продукції тваринництва.

Зазвичай карантин знімають через 40 діб після виконання всього комплексу заключних ветеринарно-санітарних заходів, за рішенням ДНПК, що його ввела.

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія Южноукраїнської міської ради