Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Що потрібно знати про холеру

29.08.2017
Міжрайонний відділ лабораторних досліджень

    За повідомленням ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ України» при проведенні моніторингу води відкритих водойм на наявність збудників інфекцій у районі пішохідного Інгульського мосту виділено збудник Vibriocholera 01.

   Холера – гостра кишкова інфекція, яка характеризується тяжким клінічним перебігом, високою смертністю і здатністю за короткий час вражати багато людей на значній території.

  Це – типова кишкова інфекція з фекально-оральним механізмом передачі. Особливість її полягає в тому, що вібріон холери краще, ніж збудники інших кишкових  інфекцій, пристосувався до існування у воді.

    Так можна зробити висновок, що холера, в основному, передається через воду. Водний шлях – основний для поширення холери. Слід пам’ятати, що роль питної води як основного фактора захворюваності в минулому, тепер відійшла на другий план, а основною причиною стала вода водойм у разі їх забруднення стічними водами. Інфекція може передаватися також через молочні продукти, рибу домашнього приготування, а також через побутові контакти, якими, на відміну від інших кишкових інфекцій, дуже швидко холера передається від людини до людини.

   Хворий типовою формою холери за перші 4-5 днів виділяє в навколишнє середовище щодоби 10-20 і більше літрів випорожнень, які містять величезну кількість збудників хвороби. Такий хворий небезпечніше простого носія. Однак типового хворого легше виявити та ізолювати, ніж носія, який протягом тривалого часу (в середньому 10 днів) може виділяти збудник у навколишнє середовище, де вібріони накопичуються у так званої критичної маси, яка стає причиною зараження великої кількості людей. Епідемії холери, як правило, обумовлені критичним станом водопровідних і каналізаційних споруд.